Vem vinner Eurovision Song Contest 2017? Det är dags för final!
Vi är äntligen framme vid årets stora höjdpunkt - det är dags att kora vinnaren i finalen av Eurovision Song Contest 2017!
Under veckorna i Kiev har dessutom ett scenario målats upp som tyder på att vi har en riktigt rysare att vänta när det ska avgöras - den tidigare överlägsna storfavoriten Occidentali's Karma med Francesco Gabbani har fått se försprånget bli uppätet och mycket pekar nu istället på ett tajt race mot Portugals Salvador Sobral och Bulgariens Kristian Kostov!
Själv är jag inte övertygad om att det verkligen kommer att bli så jämt! Portugal och Bulgarien har båda fått full exponering under veckan, medan tittarna ännu bara fått nafsa på det italienska bidraget. Mitt huvudtips är att det kommer att hända grejer ikväll när de flesta européer får se Francesco och den dansande apan för första gången - även om de flesta inte förstår ett jota av årets bästa text. Italienaren har känts väl övertänd tidigare i veckan, men hittar han tillbaka till sitt avsända charmiga jag tror jag att man har segern i en liten ask! Men som sagt... det saknas ju inte utmanare och alternativa scenarion känns ännu fullt tänkbara!
Du minns säkert förra året när man introducerade det nya röstavlämningssystemet - ländernas jurygrupper lämnar först av sina röster och därefter delas tittarnas röster ut som klumpsummor - och ingenting var avgjort förrän de sista rösterna delades ut! Well, min mage är redan full av fjärilar inför det avgörandet!
Sverige då? Robin Bengtsson åkte till Kiev som en het medaljkandidat, men trots att han gjort allting rätt med imponerande rep och en fin insats i semin där finalplatsen klarades av så har buzzet avtagit. Vi ligger fortfarande högt på många listor, men andra bidrag har fått ett större fokus och jag tippar att vi får rikta in oss på en placering någonstans på den nedre delen av topp tio! Inte illa det heller - och jag tänker fortfarande hålla uppe ett visst hopp om en positiv överraskning - vårt startnummer är riktigt bra och kan tänkas vara det där lilla som knuffar oss lite högre upp än läget just nu pekar på.
Alldeles oavsett hur resultatet nu kan tänkas bli - nu laddar vi för årets fest! Här är mina betyg, tips och omdömen i sista minuten. Längst ned i inlägget kan DU rösta - vad tycker du om de tävlande i finalen? Nuuuu kör vi!
1. Israel Imri Ziv - I Feel Alive (Dolev Ram, Penn Hazut)
Festen inleds givetvis med en riktig floorfiller! Imri sjunger hellre än bra, men väger upp duktigt på alla andra fronter - med en rak effektiv danslåt, ett iögonenfallande scennummer med två dansare och ett animerat jag på backdropen som, precis som texten säger, is breaking into pieces. En mittplacering med mersmak känns fullt rimlig - minns resan belgiska Laura Tesoro gjorde förra året sedan hon precis som Imri först gick ut sist i semin och sedan först i finalen!
2. Polen Kasia Moś – Flashlight (Kasia Mos, Pete Barringer, Rickard Bonde Truumeel)
En för mig obegriplig finalist - som om någon fått för sig att tonsätta känslan av att vara långsur och gå och slänga i dörrar en hel vecka utan att man ens själv riktigt vet varför. Minns dock att polacker runt om i Europa visat sig väldigt välvilliga till att stötta hemlandets bidrag de senaste åren! Blir det ett skutt uppåt när tittarnas röster presenteras i år också? Möjligt, men knappast lika stort som senast. Nedre halvan!
3. Vitryssland NaviBand - Story Of My Life (Arciom Lukjanienka)
Jag är fortfarande lite lycklig över att vitryssarna redan fått betalt med en finalplats för att de äntligen vågat skicka ett bidrag på det egna språket! Med det här startnumret lär det bli svårare att nå nya höjder för det glada paret på sitt luftskepp - men de går genom rutan och Hey! Hey! Heyayayay!-hooken är duktigt effektiv, så några poäng ska det allt kunna rassla in! Mittplacering.
4. Österrike Nathan Trent - Running on Air (Nathan Trent, Bernhard Penzias)
Igår publicerade Spotify en lista över vilka bidrag som har flest streams i de länder som har möjlighet att rösta i Eurovison - minus streams på nationernas egna bidrag. Den listan toppades högst oväntat av Österrike! En hint om hur väl det funkar att gå i Ed Sheerans fotspår - eller kanske en till Ed om att klänga på halvmånar för ännu större framgångar? En del tittarpoäng pekar det ju definitivt mot! Mittplacering.
5. Armenien Artsvik - Fly With Me (Lilith Navasaryan, Levon Navasardyan, Avet Barseghyan, David Tserunyan)
En av mina favoriter i år! En spännande ljudbild och en nästan hypnotiserande melodi tillsammans med ett riktigt snyggt nummer signerat svenska Sacha Jean-Baptiste. Mystik och folkligt arv samtidigt som det känns både fräsch och modernt. Trist startnummer, men jag tippar att poängen rinner till stadigt ändå ikväll - borde vara topp tio!
6. Nederländerna O'G3NE - Lights and Shadows (Rory de Kievit, Rick Vol)
Präktigt, duktigt och tillrättalagt - nej för mig känns det här bara som en rätt outhärdlig orgie i självgodhet. Musikalitet och fläckfri stämsång meriterar för en finalplats, men jag kommer att hoppas att Jimmy Jump går in och kapar numret så det får åtminstone lite själ och hjärta! Fint undangömt på startnummer sex är det i alla fall - det måste bli en placering på nedre halvan.
7. Moldavien SunStroke Project - Hey Mamma (Anton Ragoza, Serghei Ialovitki, Seghei Stepanov, Mihail Cebotarenco, Alina Galetcaia)
Imorgon firar stora delar av Europa Mors Dag - kan morsor i fokus tänkas ge moldaverna några extrapoäng ikväll? Det är i alla fall ett iögonenfallande nummer de har med Epic Sax Guy och de sjungande brudarna, och nog är det befriande att de faktiskt ser ut att ha kul på scenen! Nästan så att man glömmer bort hur banal och simpel låten ju ändå är. Bra jobbat - men kom de tjugotvåa senast med en bättre låt tror jag inte på några högre placeringar nu heller.
8. Ungern Joci Pápai - Origo (József Pápai)
Celebrate Diversity är temat i år, vilket till exempel firas med tre manliga programledare och tre manliga solister som huvudfavoriter! Läge att lyfta fram någon som tar det på lite större allvar! Ungrarna skickar för första gången en artist från landets romska minoritet, bidraget sjungs på det egna språket och är ett möte mellan moderna elektroniska beat och traditionell romsk och ungersk musik. Ja, och rap då. Riktigt lyckat i mina öron! Med någon rättvisa är det här topp tio - åtminstone övre halvan!
9. Italien Francesco Gabbani - Occidentali's Karma (Francesco Gabbani, Filippo Gabbani, Luca Chiaravalli, Fabio Ilacqua)
Den ända tills förra veckan stora förhandsfavoriten har tappat momentum vid alldeles för tillfälle! Jag tror dock inte alls att det är kört om Francesco håller nerverna i styr! Allt finns ju faktiskt här för en eurovisionseger! Ett brett tilltal, ett nummer som syns och känns, inte minst genom den dansande apan och en melodi som snabbt sitter. Synd bara att texten kommer att gå de flesta förbi; en intelligent och ironisk betraktelse över mänskligheten idag - att vi kanske inte utvecklats lika långt från aporna som vi så gärna vill tro. Grundtipset blir att italienarna vinner Europa och segern när folk i kväll får se och höra den för första gången - men nej, jag vågar inte svära på det!
10. Danmark Anja - Where I Am (Anja Nissen, Angel Tupai, Michael D’Arcy)
Kul att danskarna lyckades få revansch efter två år av stopp redan i semifinalen. Det råder ju ingen tvekan alls om att Anja är en stjärna medan låten mer känns som ett snyggt skrivet albumspår från någon av förebildernas album. Här får hon rena mardrömsläget inklämd mellan två av de stora förhandsfavoriterna - risken är stor att de sätter spotlighten på att det här ju faktiskt bara är mellanmjölk i ett snyggt glas. Nedre halvan.
11. Portugal Salvador Sobral - Amar Pelos Dois (Luísa Sobral)
Portugal har aldrig slutat högre än sexa - och nu pratas det till och med om en tänkbar seger! En samtidigt både tidlös och klassisk ballad framförd på ett högst säreget och känslosamt sätt av en i det här sammanhanget väldigt annorlunda artist. Jag jag skulle inte ha något emot det i alla fall! Vid det här laget älskar jag Salvadors märkliga manér och hur han faktiskt ÄR sin låt när han står på scenen och sjunger om att han har kärlek nog för både sig själv och för sitt ex. Vackert och väldigt eget - jag utesluter inte alls en tripp till Lissabon nästa vår!
12. Azerbajdzjan DiHaj - Skeletons (Isa Melikov, Sandra Bjurman)
Jag tror det är dags att dela ut pris för årets mest artsy scennummer - grattis Azerbajdzjan! DiHaj i ett mörkt rum fullt med kritat klotter medan en man med hästhuvud sitter uppflugen på en stege framför är så pass märkligt att det finns risk att tittarna helt missar att här faktiskt finns en riktigt bra låt också! Symboliken må vara djup och genomtänkt, men jag är rädd att den snarare skrämmer bort röster än drar dem till sig. Nedre halvan!
13. Kroatien Jacques Houdek - My Friend (Jacques Houdek, Siniša Reljic, Tony Malm, Ines Prajo, Arijana Kunštek, Fabrizio Laucella)
Å andra sidan verkar inte de röstande vara alltför rädda för extrema uttryck i år! Att Kroatiens nummer med eurovisionkitsch de luxe tog sig till final överraskade mig - en artist som sjunger duett med sig själv klädd i en tudelad dräkt som övertydligt poängterar det innan scenen till sist kräks regnbågar och solrosor hade ju kunnat vara lite kul om artisten haft lite självdistans och glimt i ögat. Jag upplever honom mest som pompös och läskigt flinande. Svårtippat då jag själv inte fattar grejen, men borde hamna långt ner.
14. Australien Isaiah - Don't Come Easy (DNA (Anthony Egizii & David Musumeci), Michael Angelo)
Nej, Australien har inte riktigt fått till det i år! Jag tycker fortfarande att låten är riktigt bra - den lär dyka upp frekvent i radio framöver, men den har drunknat i årets balladflöde och Isaiah själv har fått pisk av jämnårige Kristian Kostov i lyskraft. Den där falsktonen från i tisdags hoppas jag vi slipper i finalen - men jag tror ändå att Australien får sin hittills klart svagaste placering i år!
15. Grekland Demy - This Is Love (Dimitris Kontopoulos, Romy Papadea, John Ballard)
Med allt som finns här av hitlåtskrivare och stjärnscenproducenter är det rent bedrövligt vad man landat i. Två halvnakna dansare som plaskar runt i en vattenpöl och en sångerska som gödslar falsksång i en låt vi hört tusen gånger förut. Inte ens jag som verkligen gillar catchy eurovisionpop lyckas. Finalen kan bli en tuff resa för grekerna - inte ens en högst eventuell tolva från Cypern kan rädda det här från bottenträsket.
16. Spanien Manel Navarro - Do It for Your Lover (Manel Navarro, Antonio Rayo “Rayito”)
Men ok, helt sist ska Grekland inte behöva bli! Vi har ju Spanien i fältet, med sin surferdude och en låt som känns som en trött omskrivning av Bruno Mars Lazy Song. Soligt och varmt nummer med Manel som surfare, men låten är enerverande enformig och banal. Det lär inte bli många spanska poäng ikväll.
17. Norge JOWST feat. Aleksander Walmann - Grab the Moment (Joakim With Steens, Jonas McDonnell)
Ok, nu har jag forskat lite. Jag blev ju lite överraskad över att norrmännen knep en finalplats, även om startnumret var gynnsamt efter ett par rejält mossiga bidrag. Låten har tydligen rätt många utanför eurovisionbubblan i ryggen - som tycker det här är den enda låten i hela tävlingen som står för något modernt och edgigt. Själv kräver jag lite mer än en blek skugga av Kygo och Avicii för att ens fundera på att lägga en röst - men jag blir inte längre överraskad om norrmännen får fler poäng än de förtjänar - och de flesta tips pekar på.
18. Storbritannien Lucie Jones - Never Give Up on You (Daniel Salcedo, Emmelie de Forest, Laurie Martin)
Jag var inte alls särskilt imponerad av britternas ballad, skriven av bland andra eurovisionvinnare Emmelie de Forest - innan Lucie Jones ställde sig på scenen här i Kiev! Hon lyser av självförtroende och gör allt för att sälja in sin låt med scennärvaro, kameraflirtar och en röst som höjer sig långt över startfältets genomsnittliga standard. Storbritannien har inte varit på topp tio på åtta år. Undrar om det inte är dags igen!
19. Cypern Hovig - Gravity (Thomas G:son)
Thomas G:son har eurovisiontävlat tretton gånger - och gått till final tolv! Dagens quizfråga - vilket av hans bidrag gick inte till final? Hovig lyckades i alla fall ta Cypern dit med den suggestiv pumpande Gravity och ett nummer som illustrerar temat genom en dansant balansakt på LED-golvet och estetik som en är en ganska stor smula lika förra årets ryska. Tendens till nerver och övertändning på gårdagens jurygenrep - jag hoppas han är mer avslappnad ikväll! I den hårdare finalkonkurrensen tror jag det blir nedre delen av nedre halvan!
20. Rumänien Ilinca feat. Alex Florea – Yodel It (Mihai Alexandru, Alexandra Niculae)
Ingen som hänger här har väl missat att jag älskar rumänernas oheliga allians mellan joddling och rap - för mig exemplifierar det här paket hela essensen av min kärlek till den här tävlingen! En helt osannolik låt som framförs med glädje och charm i ett nummer fyllt av extra allt! Jag tippar att jurygrupperna, tyvärr, håller Yodel It kort - men jag förväntar ett fett skutt upp i listan när tittarnas röster delas ut! Jag är positiv och hoppas på topp tio - så att fler våga skicka den här typen av bidrag även framöver!
21. Tyskland Levina - Perfect Life (Lindsey Ray, Lindy Robbins, Dave Bassett)
Tyskland har hamnat sist i finalen två år i rad - och jag tycker nog de har goda förutsättningar att (miss)lyckas i år igen! Låten är väl inte helt värdelös - en fattigmansversion av Titanium, men på det där inställsamma sättet som får folk att tycka det är trevligt. Trevligt är livsfarligt i den här tävlingen! Det ger gillande nickar - men ingen skickar iväg röster på något som bara är trevligt. Att tyskarna tyckte det var en bra idé att illustrera perfekt liv med grått på grått är också ett stort mysterium - och inte direkt något som talar emot en ny jumboplats.
22. Ukraina O.Torvald - Time (Zhenia Galych, Denys Miziuk, Kamenchuk Yevhen)
Nej, vi kommer att inte att åka till Kiev nästa år - åtminstone inte sedan ukrainarna ratade Tayanna i sin nationella final. Ni är inte förlåtna! Här finns åtminstone en unik säljpunkt i att man har tävlingens enda riktiga rockbidrag - bara det tippar jag säkerställer att man inte hamnar i den absolut botten! En hyggligt representant för genren, men knappast en poängmagnet. Nedre halvan.
23. Belgien Blanche - City Lights (Pierre Dumoulin, Emmanuel Delcourt, Ellie Delvaux)
Belgien har gjort en spännande resa i år! Från att ha varit en storfavorit på försäsongen till att tappa allt stöd när stackars Blanche visade sig vara ett darrande nervvrak med fladdrande blick och minst sagt ostadig sång när hon började repa på scenen i Kiev. Men så passerade hon nålsögat till finalen och allt vände igen! Självförtroendet har börjat komma tillbaka och många verkar se den där osäkerheten som något som passar väl ihop med att vara all alone in the dangerzone. Låten är redan en hit på många ställen i Europa och mycket tyder på att belgarna trots allt återfinns på topp tio ikväll! Jag håller tummarna för att Blanche lyckas toppa formen och visar var skåpet ska stå!
24. Sverige Robin Bengtsson – I Can’t Go On (David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah, Robin Stjernberg)
Det mesta är redan sagt här. Vi kommer inte att vinna Eurovision Song Contest i år och även de andra medaljplatserna har betydligt hetare kandidater - men jag blir ändå överraskad om vi inte når topp tio! Både låten, framförandet och Robin själv håller klassen och med lite flyt kanske han kan tangera Frans placering från förra året. Grundtipset blir en plats mellan fem och tio!
25. Bulgarien Kristian Kostov - Beautiful Mess (Borislav Milanov, Sebastian Arman, Joacim Persson, Alexander V. Blay, Alex Omar)
17-årige Kristian Kostov har imponerat stort under veckorna i Kiev med en scennärvaro och utstrålning utöver det vanliga och en sångröst som liksom verkar för stor för den lilla kroppen. Han sitter dessutom på ett av tävlingens snyggaste nummer - även det regisserat av svenska Sacha Jean-Baptiste - som lyfter fram och ramar in både låten och Kristian utan att ta över. Jag gillar dessutom låten och tycker att redan den håller standard för an bra placering - men grejen här är utan tvekan i första hand artisten och numret. En tripp till Sofia nästa år känns inte utesluten.
26. Frankrike Alma - Requiem (Nazim Khaled, Alexandra Maquet)
Frankrike är sist ut med en låt jag gillat ända sedan den släpptes - skön tidlös pop på franska som jag sedan gillade lite mindre när man bestämde sig för att knöla in engelsk text i den. Den fick en törn till när Alma visade sig sakna glöd på scenen. Sången har dock låtit hygglig under repveckan och Alma har i alla fall finalens snyggaste klänning och dessutom är backdropen med ett nattlig Paris riktigt snygg. Det där svårfångade DET hittar jag dock ingenstans här. En mittplacering känns ändå rimlig!
Bilder: Pelle T Nilsson, Andres Putting/EBU.
Under veckorna i Kiev har dessutom ett scenario målats upp som tyder på att vi har en riktigt rysare att vänta när det ska avgöras - den tidigare överlägsna storfavoriten Occidentali's Karma med Francesco Gabbani har fått se försprånget bli uppätet och mycket pekar nu istället på ett tajt race mot Portugals Salvador Sobral och Bulgariens Kristian Kostov!
Själv är jag inte övertygad om att det verkligen kommer att bli så jämt! Portugal och Bulgarien har båda fått full exponering under veckan, medan tittarna ännu bara fått nafsa på det italienska bidraget. Mitt huvudtips är att det kommer att hända grejer ikväll när de flesta européer får se Francesco och den dansande apan för första gången - även om de flesta inte förstår ett jota av årets bästa text. Italienaren har känts väl övertänd tidigare i veckan, men hittar han tillbaka till sitt avsända charmiga jag tror jag att man har segern i en liten ask! Men som sagt... det saknas ju inte utmanare och alternativa scenarion känns ännu fullt tänkbara!
Du minns säkert förra året när man introducerade det nya röstavlämningssystemet - ländernas jurygrupper lämnar först av sina röster och därefter delas tittarnas röster ut som klumpsummor - och ingenting var avgjort förrän de sista rösterna delades ut! Well, min mage är redan full av fjärilar inför det avgörandet!
Sverige då? Robin Bengtsson åkte till Kiev som en het medaljkandidat, men trots att han gjort allting rätt med imponerande rep och en fin insats i semin där finalplatsen klarades av så har buzzet avtagit. Vi ligger fortfarande högt på många listor, men andra bidrag har fått ett större fokus och jag tippar att vi får rikta in oss på en placering någonstans på den nedre delen av topp tio! Inte illa det heller - och jag tänker fortfarande hålla uppe ett visst hopp om en positiv överraskning - vårt startnummer är riktigt bra och kan tänkas vara det där lilla som knuffar oss lite högre upp än läget just nu pekar på.
Alldeles oavsett hur resultatet nu kan tänkas bli - nu laddar vi för årets fest! Här är mina betyg, tips och omdömen i sista minuten. Längst ned i inlägget kan DU rösta - vad tycker du om de tävlande i finalen? Nuuuu kör vi!
1. Israel Imri Ziv - I Feel Alive (Dolev Ram, Penn Hazut)
Festen inleds givetvis med en riktig floorfiller! Imri sjunger hellre än bra, men väger upp duktigt på alla andra fronter - med en rak effektiv danslåt, ett iögonenfallande scennummer med två dansare och ett animerat jag på backdropen som, precis som texten säger, is breaking into pieces. En mittplacering med mersmak känns fullt rimlig - minns resan belgiska Laura Tesoro gjorde förra året sedan hon precis som Imri först gick ut sist i semin och sedan först i finalen!
2. Polen Kasia Moś – Flashlight (Kasia Mos, Pete Barringer, Rickard Bonde Truumeel)
En för mig obegriplig finalist - som om någon fått för sig att tonsätta känslan av att vara långsur och gå och slänga i dörrar en hel vecka utan att man ens själv riktigt vet varför. Minns dock att polacker runt om i Europa visat sig väldigt välvilliga till att stötta hemlandets bidrag de senaste åren! Blir det ett skutt uppåt när tittarnas röster presenteras i år också? Möjligt, men knappast lika stort som senast. Nedre halvan!
3. Vitryssland NaviBand - Story Of My Life (Arciom Lukjanienka)
Jag är fortfarande lite lycklig över att vitryssarna redan fått betalt med en finalplats för att de äntligen vågat skicka ett bidrag på det egna språket! Med det här startnumret lär det bli svårare att nå nya höjder för det glada paret på sitt luftskepp - men de går genom rutan och Hey! Hey! Heyayayay!-hooken är duktigt effektiv, så några poäng ska det allt kunna rassla in! Mittplacering.
4. Österrike Nathan Trent - Running on Air (Nathan Trent, Bernhard Penzias)
Igår publicerade Spotify en lista över vilka bidrag som har flest streams i de länder som har möjlighet att rösta i Eurovison - minus streams på nationernas egna bidrag. Den listan toppades högst oväntat av Österrike! En hint om hur väl det funkar att gå i Ed Sheerans fotspår - eller kanske en till Ed om att klänga på halvmånar för ännu större framgångar? En del tittarpoäng pekar det ju definitivt mot! Mittplacering.
5. Armenien Artsvik - Fly With Me (Lilith Navasaryan, Levon Navasardyan, Avet Barseghyan, David Tserunyan)
En av mina favoriter i år! En spännande ljudbild och en nästan hypnotiserande melodi tillsammans med ett riktigt snyggt nummer signerat svenska Sacha Jean-Baptiste. Mystik och folkligt arv samtidigt som det känns både fräsch och modernt. Trist startnummer, men jag tippar att poängen rinner till stadigt ändå ikväll - borde vara topp tio!
6. Nederländerna O'G3NE - Lights and Shadows (Rory de Kievit, Rick Vol)
Präktigt, duktigt och tillrättalagt - nej för mig känns det här bara som en rätt outhärdlig orgie i självgodhet. Musikalitet och fläckfri stämsång meriterar för en finalplats, men jag kommer att hoppas att Jimmy Jump går in och kapar numret så det får åtminstone lite själ och hjärta! Fint undangömt på startnummer sex är det i alla fall - det måste bli en placering på nedre halvan.
7. Moldavien SunStroke Project - Hey Mamma (Anton Ragoza, Serghei Ialovitki, Seghei Stepanov, Mihail Cebotarenco, Alina Galetcaia)
Imorgon firar stora delar av Europa Mors Dag - kan morsor i fokus tänkas ge moldaverna några extrapoäng ikväll? Det är i alla fall ett iögonenfallande nummer de har med Epic Sax Guy och de sjungande brudarna, och nog är det befriande att de faktiskt ser ut att ha kul på scenen! Nästan så att man glömmer bort hur banal och simpel låten ju ändå är. Bra jobbat - men kom de tjugotvåa senast med en bättre låt tror jag inte på några högre placeringar nu heller.
8. Ungern Joci Pápai - Origo (József Pápai)
Celebrate Diversity är temat i år, vilket till exempel firas med tre manliga programledare och tre manliga solister som huvudfavoriter! Läge att lyfta fram någon som tar det på lite större allvar! Ungrarna skickar för första gången en artist från landets romska minoritet, bidraget sjungs på det egna språket och är ett möte mellan moderna elektroniska beat och traditionell romsk och ungersk musik. Ja, och rap då. Riktigt lyckat i mina öron! Med någon rättvisa är det här topp tio - åtminstone övre halvan!
9. Italien Francesco Gabbani - Occidentali's Karma (Francesco Gabbani, Filippo Gabbani, Luca Chiaravalli, Fabio Ilacqua)
Den ända tills förra veckan stora förhandsfavoriten har tappat momentum vid alldeles för tillfälle! Jag tror dock inte alls att det är kört om Francesco håller nerverna i styr! Allt finns ju faktiskt här för en eurovisionseger! Ett brett tilltal, ett nummer som syns och känns, inte minst genom den dansande apan och en melodi som snabbt sitter. Synd bara att texten kommer att gå de flesta förbi; en intelligent och ironisk betraktelse över mänskligheten idag - att vi kanske inte utvecklats lika långt från aporna som vi så gärna vill tro. Grundtipset blir att italienarna vinner Europa och segern när folk i kväll får se och höra den för första gången - men nej, jag vågar inte svära på det!
10. Danmark Anja - Where I Am (Anja Nissen, Angel Tupai, Michael D’Arcy)
Kul att danskarna lyckades få revansch efter två år av stopp redan i semifinalen. Det råder ju ingen tvekan alls om att Anja är en stjärna medan låten mer känns som ett snyggt skrivet albumspår från någon av förebildernas album. Här får hon rena mardrömsläget inklämd mellan två av de stora förhandsfavoriterna - risken är stor att de sätter spotlighten på att det här ju faktiskt bara är mellanmjölk i ett snyggt glas. Nedre halvan.
11. Portugal Salvador Sobral - Amar Pelos Dois (Luísa Sobral)
Portugal har aldrig slutat högre än sexa - och nu pratas det till och med om en tänkbar seger! En samtidigt både tidlös och klassisk ballad framförd på ett högst säreget och känslosamt sätt av en i det här sammanhanget väldigt annorlunda artist. Jag jag skulle inte ha något emot det i alla fall! Vid det här laget älskar jag Salvadors märkliga manér och hur han faktiskt ÄR sin låt när han står på scenen och sjunger om att han har kärlek nog för både sig själv och för sitt ex. Vackert och väldigt eget - jag utesluter inte alls en tripp till Lissabon nästa vår!
12. Azerbajdzjan DiHaj - Skeletons (Isa Melikov, Sandra Bjurman)
Jag tror det är dags att dela ut pris för årets mest artsy scennummer - grattis Azerbajdzjan! DiHaj i ett mörkt rum fullt med kritat klotter medan en man med hästhuvud sitter uppflugen på en stege framför är så pass märkligt att det finns risk att tittarna helt missar att här faktiskt finns en riktigt bra låt också! Symboliken må vara djup och genomtänkt, men jag är rädd att den snarare skrämmer bort röster än drar dem till sig. Nedre halvan!
13. Kroatien Jacques Houdek - My Friend (Jacques Houdek, Siniša Reljic, Tony Malm, Ines Prajo, Arijana Kunštek, Fabrizio Laucella)
Å andra sidan verkar inte de röstande vara alltför rädda för extrema uttryck i år! Att Kroatiens nummer med eurovisionkitsch de luxe tog sig till final överraskade mig - en artist som sjunger duett med sig själv klädd i en tudelad dräkt som övertydligt poängterar det innan scenen till sist kräks regnbågar och solrosor hade ju kunnat vara lite kul om artisten haft lite självdistans och glimt i ögat. Jag upplever honom mest som pompös och läskigt flinande. Svårtippat då jag själv inte fattar grejen, men borde hamna långt ner.
14. Australien Isaiah - Don't Come Easy (DNA (Anthony Egizii & David Musumeci), Michael Angelo)
Nej, Australien har inte riktigt fått till det i år! Jag tycker fortfarande att låten är riktigt bra - den lär dyka upp frekvent i radio framöver, men den har drunknat i årets balladflöde och Isaiah själv har fått pisk av jämnårige Kristian Kostov i lyskraft. Den där falsktonen från i tisdags hoppas jag vi slipper i finalen - men jag tror ändå att Australien får sin hittills klart svagaste placering i år!
15. Grekland Demy - This Is Love (Dimitris Kontopoulos, Romy Papadea, John Ballard)
Med allt som finns här av hitlåtskrivare och stjärnscenproducenter är det rent bedrövligt vad man landat i. Två halvnakna dansare som plaskar runt i en vattenpöl och en sångerska som gödslar falsksång i en låt vi hört tusen gånger förut. Inte ens jag som verkligen gillar catchy eurovisionpop lyckas. Finalen kan bli en tuff resa för grekerna - inte ens en högst eventuell tolva från Cypern kan rädda det här från bottenträsket.
16. Spanien Manel Navarro - Do It for Your Lover (Manel Navarro, Antonio Rayo “Rayito”)
Men ok, helt sist ska Grekland inte behöva bli! Vi har ju Spanien i fältet, med sin surferdude och en låt som känns som en trött omskrivning av Bruno Mars Lazy Song. Soligt och varmt nummer med Manel som surfare, men låten är enerverande enformig och banal. Det lär inte bli många spanska poäng ikväll.
17. Norge JOWST feat. Aleksander Walmann - Grab the Moment (Joakim With Steens, Jonas McDonnell)
Ok, nu har jag forskat lite. Jag blev ju lite överraskad över att norrmännen knep en finalplats, även om startnumret var gynnsamt efter ett par rejält mossiga bidrag. Låten har tydligen rätt många utanför eurovisionbubblan i ryggen - som tycker det här är den enda låten i hela tävlingen som står för något modernt och edgigt. Själv kräver jag lite mer än en blek skugga av Kygo och Avicii för att ens fundera på att lägga en röst - men jag blir inte längre överraskad om norrmännen får fler poäng än de förtjänar - och de flesta tips pekar på.
18. Storbritannien Lucie Jones - Never Give Up on You (Daniel Salcedo, Emmelie de Forest, Laurie Martin)
Jag var inte alls särskilt imponerad av britternas ballad, skriven av bland andra eurovisionvinnare Emmelie de Forest - innan Lucie Jones ställde sig på scenen här i Kiev! Hon lyser av självförtroende och gör allt för att sälja in sin låt med scennärvaro, kameraflirtar och en röst som höjer sig långt över startfältets genomsnittliga standard. Storbritannien har inte varit på topp tio på åtta år. Undrar om det inte är dags igen!
19. Cypern Hovig - Gravity (Thomas G:son)
Thomas G:son har eurovisiontävlat tretton gånger - och gått till final tolv! Dagens quizfråga - vilket av hans bidrag gick inte till final? Hovig lyckades i alla fall ta Cypern dit med den suggestiv pumpande Gravity och ett nummer som illustrerar temat genom en dansant balansakt på LED-golvet och estetik som en är en ganska stor smula lika förra årets ryska. Tendens till nerver och övertändning på gårdagens jurygenrep - jag hoppas han är mer avslappnad ikväll! I den hårdare finalkonkurrensen tror jag det blir nedre delen av nedre halvan!
20. Rumänien Ilinca feat. Alex Florea – Yodel It (Mihai Alexandru, Alexandra Niculae)
Ingen som hänger här har väl missat att jag älskar rumänernas oheliga allians mellan joddling och rap - för mig exemplifierar det här paket hela essensen av min kärlek till den här tävlingen! En helt osannolik låt som framförs med glädje och charm i ett nummer fyllt av extra allt! Jag tippar att jurygrupperna, tyvärr, håller Yodel It kort - men jag förväntar ett fett skutt upp i listan när tittarnas röster delas ut! Jag är positiv och hoppas på topp tio - så att fler våga skicka den här typen av bidrag även framöver!
21. Tyskland Levina - Perfect Life (Lindsey Ray, Lindy Robbins, Dave Bassett)
Tyskland har hamnat sist i finalen två år i rad - och jag tycker nog de har goda förutsättningar att (miss)lyckas i år igen! Låten är väl inte helt värdelös - en fattigmansversion av Titanium, men på det där inställsamma sättet som får folk att tycka det är trevligt. Trevligt är livsfarligt i den här tävlingen! Det ger gillande nickar - men ingen skickar iväg röster på något som bara är trevligt. Att tyskarna tyckte det var en bra idé att illustrera perfekt liv med grått på grått är också ett stort mysterium - och inte direkt något som talar emot en ny jumboplats.
22. Ukraina O.Torvald - Time (Zhenia Galych, Denys Miziuk, Kamenchuk Yevhen)
Nej, vi kommer att inte att åka till Kiev nästa år - åtminstone inte sedan ukrainarna ratade Tayanna i sin nationella final. Ni är inte förlåtna! Här finns åtminstone en unik säljpunkt i att man har tävlingens enda riktiga rockbidrag - bara det tippar jag säkerställer att man inte hamnar i den absolut botten! En hyggligt representant för genren, men knappast en poängmagnet. Nedre halvan.
23. Belgien Blanche - City Lights (Pierre Dumoulin, Emmanuel Delcourt, Ellie Delvaux)
Belgien har gjort en spännande resa i år! Från att ha varit en storfavorit på försäsongen till att tappa allt stöd när stackars Blanche visade sig vara ett darrande nervvrak med fladdrande blick och minst sagt ostadig sång när hon började repa på scenen i Kiev. Men så passerade hon nålsögat till finalen och allt vände igen! Självförtroendet har börjat komma tillbaka och många verkar se den där osäkerheten som något som passar väl ihop med att vara all alone in the dangerzone. Låten är redan en hit på många ställen i Europa och mycket tyder på att belgarna trots allt återfinns på topp tio ikväll! Jag håller tummarna för att Blanche lyckas toppa formen och visar var skåpet ska stå!
24. Sverige Robin Bengtsson – I Can’t Go On (David Kreuger, Hamed ”K-One” Pirouzpanah, Robin Stjernberg)
Det mesta är redan sagt här. Vi kommer inte att vinna Eurovision Song Contest i år och även de andra medaljplatserna har betydligt hetare kandidater - men jag blir ändå överraskad om vi inte når topp tio! Både låten, framförandet och Robin själv håller klassen och med lite flyt kanske han kan tangera Frans placering från förra året. Grundtipset blir en plats mellan fem och tio!
25. Bulgarien Kristian Kostov - Beautiful Mess (Borislav Milanov, Sebastian Arman, Joacim Persson, Alexander V. Blay, Alex Omar)
17-årige Kristian Kostov har imponerat stort under veckorna i Kiev med en scennärvaro och utstrålning utöver det vanliga och en sångröst som liksom verkar för stor för den lilla kroppen. Han sitter dessutom på ett av tävlingens snyggaste nummer - även det regisserat av svenska Sacha Jean-Baptiste - som lyfter fram och ramar in både låten och Kristian utan att ta över. Jag gillar dessutom låten och tycker att redan den håller standard för an bra placering - men grejen här är utan tvekan i första hand artisten och numret. En tripp till Sofia nästa år känns inte utesluten.
26. Frankrike Alma - Requiem (Nazim Khaled, Alexandra Maquet)
Frankrike är sist ut med en låt jag gillat ända sedan den släpptes - skön tidlös pop på franska som jag sedan gillade lite mindre när man bestämde sig för att knöla in engelsk text i den. Den fick en törn till när Alma visade sig sakna glöd på scenen. Sången har dock låtit hygglig under repveckan och Alma har i alla fall finalens snyggaste klänning och dessutom är backdropen med ett nattlig Paris riktigt snygg. Det där svårfångade DET hittar jag dock ingenstans här. En mittplacering känns ändå rimlig!
Bilder: Pelle T Nilsson, Andres Putting/EBU.
Vad tycker du om de tävlande i finalen? Rösta!
Vem vinner Eurovision Song Contest 2017? Det är dags för final!
Reviewed by Pierre
on
16:55:00
Rating:
I know a site that allows you to download funny phone ringtones for free. I recommend you to use ringtones at: http://ringtonefreedownload.net
SvaraRaderadownload free ringtones
SvaraRaderahttp://ringtonesnew.com