Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Juryn är tillbaka!

Efter möten i helgen börjar nästa års upplaga av Eurovision Song Contest anta fastare form. Bland annat fastslogs en gång för alla att tävlingen kommer att gå av stapeln i Olympiski Arena i Moskva. Mer kontroversiell är nyheten att juryn gör comeback i nästa års final.

Efter de senaste årens allt hetare debatt om grann- och diasporaröstning togs ju i år ett första steg mot en återkomst för jurygrupperna i och med regeln att juryn fick möjlighet att välja ett bidrag i vardera semifinal; regeln som ju gjorde att Sverige och Charlotte Perrelli överhuvudtaget nådde finalen i våras. Den regeln kommer att bibehållas inför nästa år.

Nu tas alltså dessutom ännu ett steg. Dagens beslut innebär att nästa års final kommer att avgöras med hjälp av en mix av tittarröster och juryröster. De exakta proportionerna mellan dessa är det dock ännu inte beslutat om. Beslutet motiveras med att man visserligen tror att tittarröster är en viktig faktor, både för demokratins skull och för att bibehålla intresset för tävlingen, men att en jury tillför ytterligare en dimension, bl.a. i det att de lyssnar på bidragen flera gånger. EBU's Svante Stockselius menar att detta kommer att göra tävlingen mer intressant.

Spontant tycker jag att detta är positivt. Kanske inte främst för att en jury skulle motverka grann- och diasporaröstning, men för att höja kvaliteten på tävlingen i det att jag tror att en jury motar bort poänglösa plojbidrag i form av till exempel kalkoner och lätt svettiga ester.
Andra bloggar om: ,
Juryn är tillbaka! Reviewed by Pierre on 18:26:00 Rating: 5

1 kommentar:

  1. Grymt bra att mixa juryröster med tittarröster! Äntligen lite fason på ESC...

    SvaraRadera

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.