Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Veckans koll på Eurovisioneuropa

Det har varit en riktigt het eurovisionhelg ute i Europa och en muterad handfull länder, sex stycken, har valt ut årets bidrag.

Förra året blev Montenegro självständigt från Serbien, och i år deltar de för första gången i Eurovision Song Contest under egen flagg. De kommer att representeras av Stevan Faddy och låten Hajde Kroči (som förmodligen kommer att få engelsk text). Den är visst inte ute på YouTube ännu, men kan ses här så länge. Ser ut som om en av killarna i That 70's Show gör ett karaokenummer till en hårdrockslåt från 80-talet. Ingen hit.

Även grannarna i Makedonien, eller Former Yugoslavic Republic of Macedonia som de tydligen måste heta i detta sammanhang, har gjort sitt val. Karolina får en ny chans efter att ha fått högsta poäng av samtliga röstande regioner i uttagningen. När hon representerade landet senast, 2002, gick det mindre bra, nittonde plats. Jag tror inte det går särskilt mycket bättre den här gången med Mojot svet, även om jag gissar att det här funkar i de övriga länderna på Balkan.

Bulgarien verkar nu vid tredje försöket ha förstått att ett sömnpiller inte funkar. I stället skickar man i år Elitsa med låten Voda. Försök sova till den... Pumpande rytm, steel drums och mungiga(?) och ovanpå det Elitsas särartade röst i ett riktigt blött nummer. Hmm... jag tror jag gillar det här.

Armenien är ju med för andra gången i år efter förra årets debut som ledde till en finalplats. I år skickar man den populäre sångaren Hayko, med låten Anytime you need, en ganska anonym ballad. Det innebär dock att textförfattaren Karen Kavaleryan har med två bidrag i årets final eftersom han även skrivit texten till Vitrysslands bidrag, Work your magic.

Det blir han inte ensam om, för precis som jag trodde och hoppades så vann Thomas G:sons låt I love you mi vida i Spaniens Misión Eurovisión. Dock inte med Rebeca, versionen jag flaggade för för en månad sedan och spelat på repeat sedan dess, utan med pojkbandet Nash. Tycker deras version är lite mindre vass, men shapear de upp sitt nummer kan de bli riktigt farliga i Helsingfors! I mitt tycke årets bästa låt hittills, och det gör väl inte precis ont att de tål att tittas på också.

I vår svenska uttagning funkade ju inte italienska språket alls, Verona kom ju sist i lördags. Det funkade desto bättre i Lettland. Där vann nämligen ett operanummer på italienska, Questa notte, framförd av de sex killarna i Bonaparti.lv. Il Divo mår förmodligen dåligt av jämförelserna som gjorts med dem, men parallellen är oundviklig. De har gjort opera till en jättesuccé - det ska bli mycket intressant att se hur den schlagerifierade lightversionen av dem tas emot i Helsingfors.

Övre raden: Makedonien, Bulgarien.
Andra raden: Armenien, Lettland.
Längst ned: Spanien.
Veckans koll på Eurovisioneuropa Reviewed by Fred on 02:09:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.