Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Makedonien

Karolina Goceva - Mojot svet (My world)

I år är det fjärde gången Eurovision Song Contest föregås av en semifinal. Sedan dess är Makedonien det enda landet som tvingats kvala alla tre gånger - och klarat att gå till final samtliga tre gånger. Alla tre gångerna har de tagit en av de sista platserna till finalen, för att sedan tappa poäng och placeringar i finalen. Ska de klara att gå till final igen? Och om de gör det, kommer de att klara att säkra en finalplats den här gången, eller blir det fortsatt jojande till nästa års semi?

I årets uttagning i Makedonien, den sjunde i ordningen sedan deras debut 1998, deltog 15 bidrag. Vinnaren utsågs genom att telerösterna omvandlades till poäng regionsvis. Det visade sig att regionerna var helt överens om vem som ska representera Makedonien i år. Samtliga 11 regioner gav nämligen högsta poäng till Mojot svet, som framfördes av 27-åriga Karolina Goceva.

Karolina påbörjade sin karriär som sångerska redan som elvaåring, då hon framgångsrikt deltog i talangjakter. Han har deltagit i ett stort antal festivaler - och flera uttagningar till ESC. 2002 vann hon för första gången med Od nas zavisi som sedan floppade i finalen och bara nådde 19e plats. Kanske på grund av att det makedonska tvbolaget vägrade låta henne sjunga på engelska, vilket hon själv ville? Sedan dess har hennes popularitet ökat, inte bara på hemmaplan, utan också i de andra ex-jugoslaviska länderna där hon släppt flera framgångsrika album.

På fansajternas röstningslistor var mottagandet av Mojot svet ganska svalt. Tills den engelska versionen, My world släpptes. Då ökade populariteten rejält, och på flera ställen ligger hon nu så högt som på topp tre. Vilket gjorde att språkdiskussionen tog ny fart. Engelska eller makedonska? Efter flera turer verkar det vara klart; Mojot svet sjungs till största delen på makedonska, men de två sista körerna blir på engelska.

Jag gillar Mojot svet, som låter som en klassisk schlager med tydlig balkanfärg. Jag brukar föredra att man sjunger på originalspråket, men i det här fallet tycker jag nog att engelskan funkar bättre. Kanske för att det inte låter särskilt fräscht att sjunga om mycket svett? Eller ja, det gör hon ju så klart bara i svenska öron, men det räcker fint för att föredra engelska. I vilket fall; jag tror att Makedonien vidhåller trenden och går till final en fjärde gång, och jag tror de har en god chans att slippa kvala nästa år, och därmed i ett slag klå sin bästa placering hittills, Elena Risteskas trettondeplats från förra året.

Senaste fem: 2006: semi 10a final 13e 2005: semi 9a final 17e 2004: semi 10a final 14e 2003: - 2002: 19e

Vinnare: -

Andra bloggar om: ,

Eurovision Song Contest 2007 - Makedonien Reviewed by Fred on 21:10:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.