Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Portugal

Sabrina - Dança comigo (vem ser feliz)

Sedan Finland äntligen lyckades vinna förra året är nu Portugal landet som på flest antal försök ännu inte nått topp fem i Eurovision Song Contest. På fyrtio(!) försök har man nämligen aldrig hamnat högre upp än den sjätteplats Lúcia Moniz nådde 1996 med O meu coração não tem cor. Orättvist? Nej, jag tycker faktiskt inte det. Finland har många gånger känts en smula orättvist behandlade och fått bottenplaceringar med riktigt hyggliga, och emellanåt till och med bra, låtar. Men jag svårt att ens lista titlarna på några portugisiska bidrag, och ännu mindre minnas hur de lät, möjligen med undantag för just låten som tog dem till sjätteplats.

Varför? Har portugiser en alldeles egen musiksmak, obegriplig för övriga Europa? Eller anstränger de sig inte för att skicka något vettigt? Nja... de senaste årens portugisiska bidrag spänner över vitt skilda stilar, och veckans singellista ser bekant ut, med Nelly Furtado i topp före Shakira och Mika. De har ambitiösa uttagningstävlingar, man har provat flera modeller de senaste åren och flera stora namn har deltagit. Trots det har framgångarna uteblivit. Ett mysterium!

I år bjöd man in tio producenter som fick i uppdrag att engagera låtskrivare så väl som artister för vars ett bidrag till tävlingen. Bland dessa fanns flera stora inhemska namn. Efter finalens teleröstande utkristalliserades en solklar vinnare, med fler än dubbelt så många poäng som tvåan. Producenten Emanuels bidrag, Dança comigo (vem ser feliz), som sjöngs av 24-åriga Sabrina. Han kallas för kungen av pimba, en musikstil som närmast kan beskrivas som portugisisk schlager. Sabrina är däremot ett nytt namn. På flera sätt till och med. Till och börja med är det nämligen Teresa Villa-Lobos artistnamn. Hon har musicerat under hela sitt liv, och arbetade fram till sitt deltagande i tävlingen i år på en karaokebar, men mötte för första gången en bred publik i och med deltagandet i Festival RTP da Canção som den portugisiska uttagningen heter.

Dança comigo (vem ser feliz) är en lättillgänglig latinopoplåt, och portugiserna gör allt för att den ska göra intryck på Europa. Sabrina har satts på sång- och danslektioner, låten har spelats in på flera språk och en färgsprakande show har utlovats. Alla medel som kan tas till lär behövas, men jag tror inte att det hjälper. Alls.

Det hade kanske funkat om bidraget skickades ungefär samtidigt som vi skickade Fyra bugg och en cocacola, men bara kanske. Nu är den bara mossig. Och då har jag inte ens nämnt hur repetitiv låten är, att Sabrina verkligen ser ut som den karaokesångerska hon är eller att den startar två nummer före Norges starkare låt i samma stil. Ändå är detta Portugals bästa bidrag på flera år. Skrämmande.

Senaste fem: 2006: semi 19e 2005: semi 17e 2004: semi 15e 2003: 22a 2002: -

Vinnare: Hahaha....

Andra bloggar om: ,

Eurovision Song Contest 2007 - Portugal Reviewed by Fred on 17:28:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.