Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Tjeckien

Kabát - Malá dáma

I och med Tjeckiens debut i år är det nu bara tre länder som geografiskt hör till Europa som ännu inte deltagit i Eurovision Song Contest, nämligen Liechtenstein, San Marino och Vatikanstaten. Det tjeckiska tvbolaget Česká Televize stod länge helt kallsinniga i fråga om deltagande, men de tre senaste åren har det låtit annorlunda. Man har tillkännagivit att man tänker delta, men samtliga gånger dragit sig ur sista stund på grund av ekonomiska svårigheter. I år löper man dock linan ut för första gången.

Till finalen den 10e mars valde man ut de tio artister som varit mest framgångsrika på de inhemska topplistorna att delta, vilket gjorde att startfältet utgjordes av idel tjeckisk artistelit. Tänk om vi kunnat göra samma sak i Sverige! Tanken svindlar...

Finalen, som avgjordes genom SMS-röstning, vanns i stor stil av rockbandet Kabát med låten Malá dáma (Lilla damen). En låt som inte var tilltänkt från början. Först anmälde man nämligen Burlaci, men ändrade sig senare till vinnarlåten.

Kabát, vars musik närmast kan beskrivas som klassisk rock, bildades först redan 1983, och har haft sin nuvarande femmannasättning sedan 1990. På hemmaplan är man legender efter ett stort antal storsäljande album, utsålda konserter och på senare år ett stort antal priser. Det här är dock första gången man gör att försök att nå en publik utanför hemlandet.

Inför årets tävling har det talats en hel del om att Lordis vinst förra året lett till en hel del tyngre tongångar i år. Det snacket är ordentligt överdrivet. Faktum är att Tjeckiens låt är ett av få renodlade rockbidrag i startfältet. De enda för övrigt som tangerar rockgenren är vår egen glammigare variant, Andorras punkdito och Finlands mer polerade.

Det här är inte riktigt min kopp te, men i min öron låter det trots det helt ok för genren. Melodislingan i refrängen sitter efter några lyssningar, och jag gillar faktiskt sångaren Josef Vojteks röst. Ett plus dessutom att de sjunger på tjeckiska. Jag tror det kan bli tufft för Kabát att nå final - men omöjligt är det inte. Förra årets segrare visade att det finns en stor rockpublik ute i Europa. I semin har den publiken bara Tjeckien och Andorra att välja på...

Senaste fem: -

Vinnare: -

Andra bloggar om: ,


Eurovision Song Contest 2007 - Tjeckien Reviewed by Fred on 21:43:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.