Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Grattis Marija och Serbien!


Det blev bästa tänkbara utgång av årets upplaga av Eurovision Song Contest! Efter viss spänning i början av omröstningen kändes det ganska snabbt som om saken var klar; segern skulle gå till min önskevinnare, Serbiens Marija Šerifovic och balladen Molitva.

Det blev till slut en ganska klar seger, med 33 poäng före Ukrainas shownummer Dancing Lasha Tumbai med babushkateletubbien Verka Serduchka. Serbien fick högsta poäng av nio länder, medan Ukraina och Turkiet fick fem tolvor vardera. De svenska teleröstarna gav sin tolva till Finland, med Serbien som tvåa.

Det är intressant att två av tävlingens absoluta ytterligheter toppar listan. Å ena sidan Marijas avskalade, dramatiska ballad framförd med en stark röst. Å andra sidan Verkas rena shownummer med ögat och dansgolvet i fokus. Jag uppskattar det ukrainska numret som just ett shownummer, men är MYCKET nöjd med att Serbien drog det längsta strået av de två. För om Finlands vinst förra året innebar att fokus drogs mot tyngre musik hoppas jag att årets vinnarlåt innebär att nästa år blir en renässans för en stark röst tillsammans med en stark låt.

Att Serbien, Ukraina och Ryssland toppar listan innebär också att av de sex länder jag plockade ut som tänkbara vinnare igår tog tre av dem hem medaljplatserna. Sveriges blygsamma artondeplats är i underkant, men jag är inte helt överraskad över att den inte levde upp till de upphaussade förväntningarna.

Noterbart är också att samtliga länder som räknas till Västeuropa återfinns längst ned i resultatlistan. Debatt är att vänta... Men jag hoppas att man i den debatten kommer att minnas att de 51 poäng Sverige fick kom från våra grannar liksom östländer gav poäng till sina grannar, att även Sverige i stor utsträckning favoriserar grannländer och att östländernas framgång till stor del också beror på många och höga poäng från väst. Vilket kanske innebär att östs stora satsning på tävlingen resulterat i att de tävlar med bättre låtar..? Nästa år kommer semifinalen att krylla av västländer, vilket ger en stor möjlighet till revansch.

Topp tio och därmed direktkvalificerade till nästa års final (Hela resultatlistan finns här):


1. Serbien Marija Šerifovic - Molitva 268 poäng
2. Ukraina Verka Serduchka - Dancing Lasha Tumbai 235 poäng
3. Ryssland Serebro - Song #1 207 poäng
4. Turkiet Kenan Doğulu - Shake it up shekerim 163 poäng
5. Bulgarien Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov - Water 157 poäng
6. Vitryssland Koldun - Work your magic 145 poäng
7. Grekland Sarbel - Yassou Maria 139 poäng
8. Armenien Hayko - Anytime you need 138 poäng
9. Ungern Magdi Rúzsa - Unsubstantial blues 128 poäng
10. Moldavien Natalia Barbu - Fight 109 poäng

Andra bloggar om:
DN, SvD, Expressen, Aftonbladet, SVT
Grattis Marija och Serbien! Reviewed by Fred on 08:52:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.