Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Kollen på Eurovisioneuropa

Just nu är det liiite svårt att hålla takten med eurovisionrapporteringen, för ländernas nationella uttagningar duggar väldigt tätt just nu. Efter den här helgen blir det dock lite lugnare, för med något undantag är nu samtliga The Arks motståndare i Helsingfors den 12 maj klara!

Cypern satsar på ett etablerat namn i Eurovisionsammanhang. Evridiki har nämligen deltagit två gånger förut som soloartist och dessutom körat bakom flera andra bidrag. Båda gångerna, '92 och '94 hamnade hon på elfteplats med Teriazoume respektive Ime Anthropos K'ego. I år tävlar hon med Comme ci comme ça, en electropoplåt med text på franska och grekiska som doftar new wave och 80-tal. Helt klart en av mina favoriter i år!

Grannarna i Grekland satsar svenskt i år igen. Den grekiska uttagningen vanns nämligen av Sarbel och låten Gia sou Maria som är skriven av svenskarna
Marcus Englof och Alex Papaconstantinou som bland annat ligger bakom Helena Paparizous hits Gigolo och Mambo. Det släktskapet hörs tydligt. Det är knappast nyskapande, men catchy och Sarbel är utan tvekan ett trevligt blickfång. Här hade Måns fått konkurrens om såväl klassen kvällens dansrutiner som de om sammetsögon och tajta rumpor. Grekland hamnar högt i år.

Georgien, det lilla landet på Svarta havets östra strand, gör debut i Eurovision Song Contest i år. Jag måste medge att jag inte hade särskilt höga förväntningar på deras låt, men fel hade jag. Man utsåg internt Sopho Khalvashi att representera landet och i en tvsänd uttagning där hon framförde fem låtar röstade man fram låten My story som en klar vinnare. Hur beskriver man detta? Som en orientalisk Björk? Jag hoppas och tror att de överlever sin första semifinal.

Ännu en snygging med en dansrutin. Årets startfält spretar ordentligt, men om man kan skönja någon trend så är det väl möjligen den. För även Turkiet satsar på upplägget sammetsögon, svängande höfter och en låt för dansgolvet. Kenan Doğulu, som har varit en stor artist på hemmaplan det senaste decenniet, och låten Shake it up Şekerim utsågs internt. I maj får han först kvala, men jag tror på final för Turkiet i år igen. För inte länge sedan prenumererade Turkiet på sistaplatserna. Det känns som en långt svunnen tid.

Jag tror jag har hört årets sämsta låt! Den representerar Ukraina och framförs av drugan (ehh.. eller?) Verka Serduchka. De verkar ha bestämt sig för att bli årets clowner med en riktig spya till låt, Danzing, som likt MoDo's 90-talshit Ein Zwei Polizei om någon minns den, mest verkar gå ut på att räkna på tyska till ett beat. Den är ovanpå eländet direktkvalificerad till final tack var Tina Karols placering förra året. Euww!

Precis som Christer Björkman påpekade häromdagen råder det brist på ballader i årets startfält. Men det finns undantag. Serbien tävlar i år för första gången sedan splittringen med Montenegro i eget namn. De gör det med en klassisk balkanballad, Molitva, avskalat framförd av en garanterat oglamourös Marija Serifovic. Det känns faktiskt riktigt befriande efter att ha hört föregående låt!

Tysklands uttagning inföll i år på Internationella Kvinnodagen. Kan det möjligen ha påverkat att vinnaren kom att bli Frauen regier'n die Welt (Kvinnor styr världen) framförd av Robert Cicero? Det innebär oavsett vilket att swingen gör entré i Eurovision och att Tyskland för första gången på nio år deltar med ett bidrag på tyska. Det är ett snyggt nummer, men låten är långt ifrån min kopp te.

Eric Papilaya, var finalist i österrikiska talangshowen Starmania härom året. I år representerar han Österrike med en låt skriven för Anastacia, Get a life - get alive. Hennes paus i karriären orsakad av hennes cancer gjorde låten tillgänglig, vilket kanske inte är till så stor fördel som österrikarna förmodligen vill tro. Det låter Anastacia, kompetent men anonymt, och Eric är inte Anastacia, så jag gissar att Österrikes comeback i tävlingen blir ännu en flopp.

Frankrike representeras för en gångs skull inte av en ballad! L'amour a la Francaise med Les Fatals Picards är uptempo och faktiskt riktigt schysst. Men, inte för att jag är någon stjärna på franska, är den inte sjungen med brittisk accent? Vissa delar av texten är dessutom på öhh... någon form av engelska. Frankrike har nu floppat flera år i rad, men jag tror på en vändning i år.

Israels bidrag, Push the button med Teapacks har redan debatterats en hel del, eftersom den uppges kritisera iransk kärnvapenpolitik. Eventuellt kommer de därför att diskvalificeras eller tvingas ändra texten. Helt riktigt tycker jag. Det är visserligen svårt att dra gränsen för vad som räknas dit, det finns flera exempel på låtar som kan sägas tangera en sådan gräns, men jag tycker inte att ESC är rätt arena för sådant. Jag tror dock att utsikterna, men eller utan ett politiskt budskap, för framgång med den här låten är väldigt begränsad.

Litauen kvalificierade sig ifjol till mångas förtret och överraskning direkt till final tack vare en framskjuten placeringen för We are the winners. I år representeras de efter en lång uttagningsprocess dock av en "riktig" låt, Love or leave framförd av rockbandet 4fun. Det är en lågmäld och skön låt med mycket akustisk gitarr. Ingen vinnare, men frågan är om det inte är Litauens bästa hittills.

Andorra har på tre försök fortfarande inte lyckats ta sig förbi semifinalhindret. Det blir tufft i år också, men jag tror de har större chans än tidigare med tonåringarna i punkbandet Anonymous och låten Salvem el mon (Rädda världen) med sång på katalanska och engelska.

Vänstra raden, uppifrån och ner: Cypern, Georgien, Ukraina, Tyskland, Frankrike, Litauen.
Högra raden, uppifrån och ner: Grekland, Turkiet, Serbien, Österrike, Israel, Andorra.
Kollen på Eurovisioneuropa Reviewed by Fred on 12:47:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.