Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Albanien

Aida & Frederik Ndoci - Hear my plea

När Albanien debuterade i tävlingen 2004 tog Anjeza Shahini Europa med storm. Hennes uppenbara lycka över att vara med, och stoltheten över att få representera sitt land, gick rakt igenom rutan och gjorde det enkelt att ha överseende med hennes ganska banala men lättillgängliga poplåt. Det räckte till en sjundeplats för Image of you. Sedan dess har det gått mindre bra, trots ett par åtminstone anständiga bidrag. I år då?

Via två semifinaler utsåg man dagen före julafton med hjälp av teleomröstning och en expertjury Aida & Frederik Ndoci med låten Balada e gurit (Stenballaden) som årets representanter efter en vinst med tre poängs marginal i finalen.

47-årige Frederik, som sedan 16 år bor utomlands, för närvarande i USA, har en lång musikalisk karriär bakom sig. Han är känd för sin bredd, på flera sätt. Hans röstregister har gjort honom känd som The man of thousand voices, han behärskar ett stort antal instrument och han sjunger på sex olika språk. Den här gången tillsammans med hustrun Aida.

Inför finalen har Balada e gurit fått en engelsk text med titeln Hear my plea, samtidigt som den kortats ner från de ursprungliga fyra och en halv minuterna till de obligatoriska tre. Vill man vara snäll och neutral kan låten beskrivas som en lågmäld balkanballad med orientaliska förtecken om längtan efter sitt hem och sitt ursprung. Det här är dock varken platsen för att vara neutral eller onödigt snäll.

Hade videon visats som ett inslag i Hey Baberiba hade jag förmodligen kunna ligga dubbel och tycka att det var ett lysande träffsäkert parodinummer som tog fram några av ESC's värsta och klyschigaste baksidor. Men det är ju inte så. Det här görs på fullaste allvar, och trots det hade Meltzer, Magnusson & co förmodligen haft svårt att överträffa det. Som jag skrev ovan sägs Ndoci behärska sex språk. Kanske hade varit en bra idé att använda något av dem då, eftersom engelskan uppenbarligen inte kan räknas dit..? Albaniens chanser i år borde vara obefintliga, om inte folk får för sig att rösta fram dem av samma anledning som Lasse Brandeby blev en följetong i Let's Dance. Trots det, se videon! Den är, på sitt sätt, riktigt underhållande!

Känns det jobbigt finns det tröst att få i texten, om du kan skönja den:

Hear my plea... The pain, the suffering of today... tomorrow’s memory

Vinnare: -

Andra bloggar om: ,

Eurovision Song Contest 2007 - Albanien Reviewed by Fred on 13:40:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.