Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Andorra

Anonymous - Salvem el món (Let's save the world)

Andorras ambitioner i Eurovision Song Contest sägs vara att sprida katalanska språket och kulturen. Det är tur att det är på den nivån ambitionerna har legat hittills, för de tre kvinnliga solisterna man skickat hittills har inte uppnått särskilt mycket mer än att få synas i tvrutan vardera tre minuter. Faktum är att Andorra inte hade varit ens i närheten av en finalplats under något av de tre åren ens om de hade fått lägga ihop alla de tre bidragens poäng! (Totalt 47 poäng, att jämföras med de 71 som gav Makedonien den sista finalplatsen 2004.)

Trots det verkar intresset för att sprida katalansk kultur vara stort. I år skickades 82 bidrag in i Andorra. Inte illa för ett land med ett invånarantal motsvarande det i Skellefteå kommun. Skulle vi svenskar skicka in bidrag i motsvarande grad hade vi landat på dryga 10'000. I år verkar ATV, Andorras tvbolag, ha insett att det inte funkar att skicka anonyma låtar med lika anonyma sångerskor, även om det i viss mån ju blir anonymt i år också eftersom man utsåg just Anonymous att representera landet med Salvem el món.

Anonymous deltagande innebär alltså en helt ny linje från Andorra, men också att det blir premiär i tävlingen för punkrock kalifornienstyle á la Blink 182 och Sum 41, vilka är bandets stora förebilder. De bildades 2004 av skolkompisarna Nikki och Gallego, sångare respektive trummis, och snart anslöt också Alejandro på gitarr och Cristian på bas. I Eurovision Song Contest får dock Cristian nöja sig med att hålla sig backstage eftersom han inte har åldern inne för att få delta i tävlingen.

Förväntningarna på Anonymous ligger lågt i förhandssnacket, men för mig är det här årets stora positiva överraskning. Det känns fräscht, här och nu 2007, fullt av energi och spelglädje. Om man försöker bortse från det faktum att det är ett okänt band från lilla Andorra som gör låten och istället tänker sig den med ovan nämnda Blink 182 så hade det här kunnat bli en världshit. Det enda jag håller emot den är den något pretto världssamvetestexten om att det är dags att agera och ta ett större ansvar för vår värld. Samtidigt är den ett smart drag. Just nu är den, med alla diskussioner om rådande klimatförändringar, något som precis alla kan relatera till. Nåja, det är bara refrängen som sjungs på engelska, verserna på katalanska förstår ingen i alla fall.

Jag hoppas hoppas hoppas att det här går hem. För att det är en bra låt, men också för att det skulle ge signalen att det är värt att prova något nytt i tävlingen. Blir det en skrällseger i år tror jag att nästa års final arrangeras i Pyrenéerna. Skrällvarning är alltså härmed utfärdad!

Senaste fem: 2006: semi 23e 2005: semi 23e 2004: semi 18e 2003: - 2002: -

Vinnare: -

Andra bloggar om: , ,
Eurovision Song Contest 2007 - Andorra Reviewed by Fred on 14:18:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.