Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Ungern

Magdi Rúzsa - Unsubstantial blues

I år gör Ungern comeback i tävlingen. Igen. De deltog för första gången i tävlingen 1994 då Friderika Bayer nådde fjärdeplatsen med Kinek mondjam el vétkeimet, bl.a. efter att ha fått omröstningens tre första tolvpoängare. Sedan deltog man ytterligare tre gånger med blygsammare resultat innan man drog sig ur tävlingen inför 1999 av ekonomiska skäl. För två år sedan gjorde de comeback för första gången. NOX tog sig då till final med Forogj világ. Där hamnade den bara på tolfte plats, men har trots det redan uppnått status av eurovisionklassiker bland eurovisionfans.

När man nu återigen kom tillbaka i år använde man sig av samma uttagningsförfarande som när NOX utsågs för två år sedan. Man lät nämligen vinnaren i klassen Årets nykomling i den ungerska motsvarigheten till Grammisgalan, Fonogram Hungarian Music Awards, representera landet. Vinnaren utsågs med hjälp av en teleomröstning som vanns av Magdi Rúzsa med bara 18 rösters marginal till tvåan, metalbandet Wendigo.

21-åriga Magdi, eller Magdolna som dopnamnet är, slog igenom som vinnare av förra årets upplaga av Megasztár, den ungerska motsvarigheten till Idol. Där utkristalliserades hon snabbt som en given vinnare och jämfördes med sin stora musikaliska förebild, Janis Joplin. I november släpptes hennes album Ördögi angyal (Djävulsk ängel) som sedan dess sålt dubbel platina. Albumet innehåller bl.a. hennes eurovisionbidrag Unsubstantial blues i ungersk version, Aprócska blues, och den senaste singeln Hip-hop.

Att Magdi får representera Ungern har lett till debatt där. Hon är nämligen född och uppvuxen i den autonoma serbiska provinsen Vojvodina, som har starka band till Ungern, men ju hör till Serbien. Även hennes låt har diskuterats. Hon framförde nämligen delar av den redan under auditionerna inför Idol för drygt ett år sedan, vilket ju kan ställas emot att eurovisionbidrag inte får framföras offentligt före tävlingsperioden. Hon kom dock undan med det eftersom hon bara framförde dryga 40 sekunder av vad som då ännu bara var det ofullständiga
embryot till en låt.

Även om blues inte ingår i min påse är det inte svårt att höra att Magdi har stor talang både som låtskrivare och sångerska. Är
den europeiska publiken på humör för en känslosam blues framförd av en stark röst med mycket karaktär kan Ungern mycket väl gå till final. För min alldeles egna del har jag nästan ett perelliskt fel forum på läpparna och stannar vid ett nja. Jag hade kunnat uppskatta detta live på en skön klubb, men förmodligen bara där.

Senaste fem: 2006: - 2005: semi 5a final 12a 2004: - 2003: - 2002: -

Vinnare: -


Andra bloggar om:
, ,
Eurovision Song Contest 2007 - Ungern Reviewed by Fred on 13:04:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.