Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Kroatien

Dragonfly feat. Dado Topic - Vjerujem u ljubav

Tre år efter att Kroatien förklarat sig självständigt från Jugoslavien gjorde man en uppmärksammad debut i Eurovision Song Contest 1994. Uppmärksammad eftersom den skedde mitt under det fortgående Bosnienkriget. Don't ever cry med Put placerade sig då på 15e plats. Sedan dess har Kroatien ett ganska imponerande facit. Man har nämligen inte missat en enda final och man har aldrig haft färre än åtta låtar bakom sig i resultatlistan, en svit som Sverige tack vare Martin Stenmarck inte kan svara upp mot.

På vägen har man bidragit med några av mina absoluta eurovisionfavoriter; Maja Blagdans Sveta ljubav, som blev fyra 1996, Danijelas Neka mi ne svane som blev femma 1998 och kanske allra mest Doris Dragovics Marija Magdalena, som blev fyra året därpå. Majas och Doris fjärdeplatser är Kroatiens bästa placeringar i tävlingen hittills, men Kroatien kan ta åt sig lite cred för Jugoslaviens enda vinst, Riva som vann 1989 med Rock me var nämligen hemmahörande i Kroatien.

Årets bidrag kommer inte att läggas till den listan och jag tror till och med att det är risk att deras fina finalsvit bryts den här gången.

Uttagningen i Kroatien vanns i år med minsta möjliga marginal av Vjerujem u ljubav med rockbandet Dragonfly med 57-årige Dado Topic i spetsen, en enda poäng före Kraljevi Ulice med Pjesma za novcic. Topic ses som en legend i länderna från det forna Jugoslavien efter en 30 år lång karriär, vilket förmodligen kommer att göra att en del poäng ramlar in. De lär behövas.

Vjerujem u ljubav
är en laid back rockballad, inte dålig, men den fastnar inte i första taget och framträdandet är riktigt trist. Tack vare grannländernas traditionella välvilja tror jag inte den kan räknas bort helt från en finalplats, men når den dit blir det ingen framskjuten placering. Till finalen kommer den att få en engelsk text, tills dess får ni nöja er med den här på kroatiska, med två meningar på engelska.

Senaste fem: 2006: final 12a 2005: semi 4a final 11a 2004: semi 9e final 13e 2003: 15e 2002: 11a

Vinnare: -

Andra bloggar om: ,

Eurovision Song Contest 2007 - Kroatien Reviewed by Fred on 19:11:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.