Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Estland

Gerli Padar - Partners in crime

Vad har hänt i Estland? Och då syftar jag inte på upplopp och bronssoldater, utan på deras eurovisioninriktning. Efter debuten 1994 skickade de under en rad år bidrag som alla hör till mina absoluta all-time-faves i eurovisionsammanhang. Här finns t.ex. Kaelakee hääl från 1996 med the beauty (Maarja) and the beast (Ivo Linna), Maarjas sololåt från året därpå, Keelatud maa, och Ines Once in a lifetime, som borde ha vunnit 2000. Den sviten ledde till sex topp tioplaceringar på sju år.

Sedan gick något snett. Det började 2001, då deras dittills sämsta bidrag, Tanel Padars och Dave Bentons Everybody, helt oförklarligt gick och vann hela tävlingen. Något som esterna verkar ha tagit som en uppmaning att i fortsättningen bara skicka skräp, med undantag för Sahlenes Runaway som de skickade året därpå. Den gillade de för övrigt tydligen så pass mycket att de skickade den förra året igen, men med ny text (Through my window) och ny svensk sångerska (Sandra Oxenryd).

Det har lett till att Estland ännu på tre försök inte tagit sig förbi tävlingens semifinal. Startfältet i årets estniska uttagning, Eurolaul, innehöll flera eurovisionbekanta namn; redan nämnda Ines, Koit Toome (1998) och Vanilla Ninja (Schweiz 2005). Vinsten gick dock inte till någon av dem, utan till Tanel Padars storasyster, Gerli och låten Partners in crime.

I Estland var dock Gerli ett känt namn långt innan brorsan Tanel blev det. I början av 90-talet vann hon två tvsända musiktävlingar och sedan dess har hon haft huvudroller i musikaler som Cabaret och Chess och varit programledare för flera tvprogram.

Gerli är en säker sångerska och Partners in crime är lättillgänglig pop av typen som skulle kunna bli en radiohit på vilken reklamradiostation som helst. Trots det tror jag inte på det här. Skälet till det går att skönja om man jämför hennes framträdande i Eurolaul med promotionvideon här nedan. I den förra är hon den värdiga gothdrottningen i svart, flankerad av två gitarrister. I den senare har hon förvandlats till den putsade hårfrisörskan på tjejfest som busar till det genom att köra ett karaokenummer. Det saknar själ och egen identitet och är kompetent och duktigt i betydelsen förutsägbart och tråkigt.

För Estlands del kommer eurovisionäventyret att ta slut redan i semin - i år igen.

Senaste fem: 2006: semi 18e 2005: semi 20e 2004: semi 12a 2003: 21a 2002: 4a

Vinnare: 2001 Tanel Padar & Dave Benton - Everybody

Andra bloggar om: , ,
Eurovision Song Contest 2007 - Estland Reviewed by Fred on 15:17:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.