Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Finland

Hanna Pakarinen - Leave me alone

Efter en ganska bedrövlig resultatlista, med 17 år sedan senaste topp tioplaceringen (1989 Annelie Saaristo - La dolce vita) och 33 år sedan deras dittills bästa placering, Marion Rungs sjätteplats för Tom tom tom 1973, lossnade det ju äntligen för Finland förra året! Lordi tog välförtjänt en solklar seger i Athen med sin Hard rock hallelujah.

Visst har Finland skickat en hel del riktigt dåliga låtar till tävlingen genom åren, men jag tycker ändå att de fått en del väl låga placeringar också. Hur kunde t.ex. systrarna Kätkä i CatCat komma 22a 1994 med Bye bye baby? iTunes påstår att den är en av de tio eurovisionlåtar jag spelat allra mest överhuvudtaget. Då har jag ändå alla, och spelar dem lite för ofta i eurovisiontider. Jag eurovisionälskar den! Och ja, det är en speciell sorts kärlek.

Årets finska uttagning följde samma modell som förra året; tolv artister tävlade med två låtar var. Finalen vanns av 26-åriga Hanna Pakarinen med Leave me alone före banden Thunderstone och Lovex. Vilket innebär att tyngre musik helt dominerade den finska finalen i år. Hoppas bara att Finland inte tycker att de nu hittat vinnarkonceptet och hädanefter bara skickar bidrag med metallisk smak, även om jag tycker att deras val i år var helt rätt.

Hanna slog igenom i Finland när hon vann den allra första upplagan av Pop Idol 2004. Dessförrinnan jobbade hon som bl.a. som truckförare och var medlem i hobbybandet Rained. Sedan dess har hon på kort tid blivit en av Finlands allra största nationella stjärnor. Hennes debutalbum When I become me sålde platina, det andra, Stronger, sålde guld och nyligen släppte hon sitt senaste, Lovers. Hon beskrivs som pratglad och utåtriktad, men samtidigt mån om att hålla sitt privatliv för sig själv.

Jag gillar Leave me alone, även om det är lite märkligt i detta sammanhang som ibland lika gärna skulle kunna kallas EM i publikfriande, med en refräng med textraden Leave me alone, I wanna go home. Finskt tungsinne har man väl hört talas om, men det har väl aldrig funkat särskilt bra att marknadsföra det i det här sammanhanget förut?

Nåja, Hanna strålar av självförtroende på scenen, kombinerat med en intensiv närvaro. Tillsammans med en, bortsett från den lite negativa tonen, skön låt, tror jag det kan räcka långt, om än inte till en ny seger. Topp tio, Finland är inne i ett stim!

Senaste fem: 2006: semi 1a final 1a 2005: semi 18e 2004: semi 14e 2003: - 2002: 20e

Vinnare: 2006 Lordi - Hard rock hallelujah

Andra bloggar om: , ,
Eurovision Song Contest 2007 - Finland Reviewed by Fred on 19:54:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.