Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Grekland

Sarbel - Yassou Maria

Efter årtionden av blygsamma placeringar i Eurovision Song Contest verkar det ha lossnat för Grekland de senaste åren. Tre pallplatser under 2000-talet (Antique 2001, Sakis Rouvas 2004 0ch Helena Paparizou 2005) kan bara Ryssland matcha. Det är dessutom Grekland enda pallplatser i eurovisionhistorien. Ska de lyckas plocka en till?

Sarbel, som fyller 26 på måndag, är född och uppvuxen i London som Sarbel Michael, son till en grekcypriotisk pappa och libanensisk mamma. Vid 22 års ålder hade han redan haft flera ledande roller vid English National Opera och the Royal Opera House. Samtidigt hade han börjat återupptäcka sina rötter och bodde tidvis på Kreta där han uppträdde som artist vilket ledde till ett skivkontrakt.

Första singeln, Se pira sovara, gavs ut för två år sedan och blev snabbt en framgång både i Grekland och på Cypern. I takt med att den sedan följts av flera, samt två album, Parakseno Sinesthima och Sahara, har hans popularitet ökat, vilket i år ledde till att han tillfrågades att tävla om att få representera Grekland i ESC.

Hans vinnarlåt, Yassou Maria, är skriven av det svenskgrekiska teamet Alex Papaconstantinou, Marcus Englöf och Mack, som bl.a. ligger bakom radiobekanta hits med Helena Paparizou som Mambo och Gigolo. Ett av spåren på eurovisionsingeln, Mi chica, är för övrigt ett samarbete med mellobekante Cameron Cartio.

Låten har vi hört mååånga gånger förut. Den är i precis samma anda som den som gjort Antiques och Helena Paparizous singlar till stapelvaror på landets reklamradiostationer. För min del börjar jag bli lite mätt på grekpopsoundet, även om jag är säker på att vi kommer att få höra även Yassou Maria en hel del mellan reklamjinglarna här hemma ett bra tag framöver. Frågan är hur mätta övriga Europa är?

Låten är lika dansant och lättillgänglig som dess kloner och Sarbel är ofrånkomligen godis. Dess breda appeal kan leda långt, men en ny pallplats? Nja, det är tveksamt.

Senaste fem: 2006: final 9a 2005: 1a 2004: semi 3a final 3a 2003: 17e 2002: 17e

Vinnare: 2005: Helena Paparizou - My number one

Andra bloggar om: , ,
Eurovision Song Contest 2007 - Grekland Reviewed by Fred on 18:29:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.