Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Sverige

The Ark - The worrying kind

Sverige vinner alltid Eurovision Song Contest. Åtminstone om man frågar media - innan själva tävlingen. Jag kommer inte ihåg när vi senast inte var storfavoriter eller åtminstone hade vinstchanser enligt svenska media. I själva verket har det ju "bara" blivit fyra vinster hittills (1974, 1984, 1991 och 1999). Däremot är vi ordentligt bortskämda med fina placeringar. Bl.a. har vi ju hamnat på topp 10 åtta gånger på de senaste tio försöken vilket inget annat land kan matcha! Vilket är en god förklaring till att vi gärna hamnar som storfavoriter, åtminstone i ett tidigt skede, hos spelbolagen.

Sverige har ett gott rykte ute i Eurovisioneuropa, även om vi också kritiseras; för att alltid skicka bidrag med ABBA-vibbar. I år är inget undantag. Visst avviker the Ark en hel del från hur ett svenskt eurovisionbidrag brukar låta, med nog doftar The worrying kind mer än lite av Waterloo. Men vilka vinstchanser har vi egentligen i år, om man försöker se igenom mediahaussen?

Det är fruktansvärt svårt att vara objektiv till en låt man mer eller mindre spelat sönder under ett par månader, med ett band som sedan flera år är en favorit alla kategorier, men jag gör ett försök. Det går inte att bortse ifrån att jag var lite besviken första gången jag hörde The worrying kind. Jag tyckte, och tycker fortfarande att the Ark gjort åtminstone en handfull starkare, och framför allt mer omedelbara låtar. I den här tävlingen är det mer än någon annanstans det första intrycket som gäller, särskilt om man inte haft fördelen av att redan ha fått visa upp sig i semifinalen. En fördel som visat sig ha stor betydelse under de tre år semifinalen funnits.

I år är Sverige dessutom, för en gångs skull, inte alls en favorit bland eurovisionfansen. En titt på fansajternas omröstningar inför tävlingen känns ganska oroväckande. Vi återfinns på den nedre halvan. Överallt. Ofta till och med i det absoluta bottenträsket. Men då ska man också ha i åtanke att hardcorefansen är en konservativ skara som vill höra en klassisk schlager, vilket i Sveriges fall innebär att det ska låta Skara.

Vad talar till vår fördel då? Jag skulle säga att fördelen framför andra är just the Ark själva. De är en säker och övertygande explosion på scenen och bjuder på en show som passar perfekt i det här sammanhanget. Deras glamrock har en bred appeal, långt bortom esc-fansens snävare smak och gränser mellan öst och väst. Dessutom lär det inte vara en nackdel att bara 7 västländer återfinns i finalen, om man nu tror på neighbour voting.

Jag tror att vinstchanserna faller på att låten inte sitter vid första lyssningen. Det är tveksamt om vi kan klå Carolas femteplats från förra året, men med innehållet i hela arkpaketet borde vi med lite flyt kunna fixa en säkrad finalplats till nästa år. Jag hoppas jag underskattar våra chanser. Vinner vi blir det i alla fall party i Kungsan i morgon!

Senaste fem: 2006: semi 4a final 5a 2005: final 20e 2004: final 6a 2003: 5a 2002: 9a

Vinnare: 4 gånger (1974, 1984, 1991, 1999)

Andra bloggar om: , ,
Eurovision Song Contest 2007 - Sverige Reviewed by Fred on 08:44:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.