Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Lettland

bonaparti.lv - Questa notte

Lettland startade sin eurovisionkarriär i stor stil år 2000 då BrainStorm blev trea med My star, som dessutom fick ett liv på listor över hela Europa efter tävlingen. Bland annat nådde den ända upp på förstaplatsen på Trackslistan här i Sverige. Två år senare stod de som otippade vinnare när Marie N vann med I wanna. En vinst jag fortfarande inte har lyckats smälta riktigt.

Lettland har under sina sju år i tävlingen stått för en hel del nytänkande (kan man väl kalla det?). För två år sedan framförde t.ex. Walters & Kazha delvis sin låt The war is not over på teckenspråk, vilket förde dem ända upp till en femteplats.

Förra året såg de sedan till att á capellasång för första gången stod på eurovisionprogrammet, då Cosmos låt I hear your heart framfördes helt utan ackompanjemang av instrument. Man tog dock hjälp av en sprattelgubberobot(!) på scen istället. Det experimentet var väl inte helt lyckat, eftersom Comsos bara hamnade på sjuttonde plats, vilket gör att Lettland nu måste börja om i semifinal. Vilket inte hindrar dem från att fortsätta experimentera.

I år tar de i ända från tårna och skickar sex killar i hög hatt som framför Questa notte, en svenskskriven operachanson på italienska. Trots att bara en av killarna behärskar italienska och ingen av dem är operaskolade. Killarna i bonaparti.lv är faktiskt inte ens sångare utan vanligtvis blåsare och slagverkare i olika orkestrar.

Vilka är då svenskarna som ligger bakom detta? Kjell Jennstig har skrivit musiken och originaltexten, som från början var på engelska med titeln Tomorrow. Annars är han mest känd som medlem i, och låtskrivare till, inte såå creddiga Kenneth & the Knutters. För den italienska översättningen av texten står Torbjörn Wassenius och hans fru Fransesca. Torbjörn har för övrigt deltagit i melodifestivalen här hemma en gång, som upphovsmakare till Myrra Malmbergs Julia, som blev trea i melodifestivalen 1998.

För mig går det här fetbort. Svenne-Il Divos bidrag känns minst sagt konstruerat - som ett enda stort, kletigt, för att inte säga clownigt, spekulativt publikfrieri. Dessvärre har jag riktigt onda aningar om deras möjliga framgångar i tävlingen. De sjunger tillräckligt bra för att slippa straffas för det, och startar dessutom allra sist i semin, vilket aldrig är en nackdel.

Questa notte kommer förmodligen att hamna mycket högre upp i resultatlistan än jag tycker att de förtjänar. Det finns till och med risk för ännu en final i Riga nästa år. Dubbelryyys.

Senaste fem: 2006: 17e 2005: semi 10e final 5a 2004: 17e 2003: 24e 2002: 1a

Vinnare: 2002 - Marie N -
I wanna

Andra bloggar om:
, ,
Eurovision Song Contest 2007 - Lettland Reviewed by Fred on 13:45:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.