Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Slovenien

Alenka Gotar - Cvet z juga

Slovenien är ett av de sex länder som misslyckats sig med att ta sig till final under alla de tre år en semifinal har tillämpats i Eurovision Song Contest. Lite väl hårt tycker jag. Själv tippade jag dem som finalister både 2006 och 2005. I år tog man nya tag genom att släppa juryn i den nationella uttagningen och låta folket få bestämma helt på egen hand vilket bidrag som skulle skickas.

Kanske ett beslut taget efter förra årets resultat? Då fick nämligen bidraget som fick flest teleröster av folket inte en enda jurypoäng. Vilket var ett stort misstag om man frågar mig. Saša Lenderos Mandoline hörde nämligen till mina favoriter i förra årets nationella uttagningar, och tog dessutom hem förstaplatsen i förra årets Second Chance Contest, som är eurovisionnördarnas egen tävling bland alla de låtar som aldrig gick till final. En tävling som Sverige för övrigt vunnit tio gånger sedan starten 1987!

Killen som skrev Mandoline, Andrej Babic, har dock redan tävlat i ESC två gånger. 2003 tävlande Claudia Beni för Kroatien med hans Vise nisam tvoja och två år senare representerade hans Call me med Feminnem Bosnien Herzegovina i tävlingen. I år tog han dessutom revansch efter förra årets andraplats i Slovenien, eftersom det är han som har skrivit Alenka Gotars Cvet z juga som vann slovenska folkets hjärtan i år.

För Alenka var det ett stort steg att delta i tävlingen. Hon jobbar vanligtvis, som den operasångerska hon är, på en helt annan arena och tvekade därför länge inför att delta. Hon lät sig dock övertalas av Babic, mycket tack vare att hon tyckte om hans låt.

Cvet z juga (som betyder Blomman från södern) är en märklig hybrid mellan opera och balkandisco, med en lika märklig video där hon bland annat gosar med hunkige modellen Samuel. Resultatet blir alldeles för mycket av allting. Vilket är en stor del av charmen med hela tävlingen. Så, i eurovisionbubblan kan jag inte låta bli att tycka att det här är åtminstone liiite kul, men jag är tveksam till om Europa håller med tillräckligt mycket för att släppa vidare Slovenien till final.

Senaste fem: 2006: semi 16e 2005: semi 12a 2004: semi 21a 2003: 23e 2002: 15e '

Vinnare: - (som bäst sjua
1995 och 2001)

Andra bloggar om:
, ,
Eurovision Song Contest 2007 - Slovenien Reviewed by Fred on 21:44:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.