Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Frankrike

Les Fatals Picards - L'amour à la Française

I tidernas begynnelse hörde Frankrike till Eurovision Song Contests tongivande deltagare, med smäktande ballader som främsta varumärke. De återfanns nästan alltid i resultatlistans toppregioner, och fem gånger till och med allra högst upp.

Det var länge sedan nu. I år är det 30 år sedan de vann senast, och topplaceringarna har blivit allt mer sällsynta. I stället har man hunnit med vardera två 23e-platser och två 24e-platser de senaste tio åren, vilket är ett katastroffacit sett till deras eurovisionhistoria. Placeringarna är dock välförtjänta. Anonyma och intetsägande bidrag har fått poäng därefter. Ett lysande undantag finns dock, i deras bidrag från 1991, Natasha StPiers innerliga ballad (så klart) Je n'ai que mon âme som jag håller väldigt högt.

I år har fransmännen äntligen insett att det är dags för nytänkande. Man har gjort en storsatsning på att åter göra tävlingen till en nationell angelägenhet och att skicka något som går utanför ramarna för det förväntade. Jag tycker de lyckats riktigt bra, för oavsett vad man tycker om L'amour à la Française; den liknar inget annat vi hört från Frankrike i tävlingen, den är ingen ballad och den är knappast intetsägande. Låten framförs på en udda blandning av engelska och franska med brittisk brytning(!) och texten är en drift med klichén om den franske älskaren och övriga Europas syn på fransmännen. De har tydligen lite humor och självdistans trots allt!

Les Fatals Picards bildades för sju år sedan av sångaren Ivan och några av hans kompisar. Deras musik sträcker sig över många genréer med humor som en röd tråd. De har hunnit släppa fyra album, varav det senaste, Pamplemousse mécanique, alldeles nyligen.

Jag tycker att Frankrike tar ett steg i rätt riktning. L'amour à la Française är humor med hjärta, charm och självdistans som lyser igenom i en trallvänlig låt, även om den inte gör särskilt mycket för mig. Det lär inte räcka för att föra Franrike tillbaka till toppen, men väl upp ur tävlingens bottenträsk. Förresten, missa inte deras parodi på tv-serien 24!

Senaste fem: 2006: 22a 2005: 23a 2004: 15e 2003: 18e 2002: 5a

Vinnare: 5 gånger (
1958, 1960, 1962, 1969, 1977)

Andra bloggar om:
, ,
Eurovision Song Contest 2007 - Frankrike Reviewed by Fred on 09:54:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.