Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Turkiet

Kenan Doğulu - Shake it up shekerim

Turkiet var länge Eurovision Song Contests fula ankunge. Den något udda medlemmen som visserligen fick vara med och leka, men alltid behandlades styvmoderligt av de övriga deltagarländerna. Under sina första 18 år i tävlingen nådde de bara topp 10 en enda gång, 1986 då Klips ve onlar blev nia med sin låt om Halleys komet. Sedan hände något. 1997 rasslade poängen in för Sebnem Pakers Dinle och förde henne ända upp till en tredjeplats. Bland annat efter att ha fått poäng från samtliga länder som nu för första gången tillämpade telefonomröstning...

Sedan dess har den fula ankungen utvecklats till en exotisk svan och hör till tävlingens mer framgångsrika länder. De har kvalificerat sig till samtliga finaler sedan dess, med Sertab Ereners vinst 2003 med Every way that I can som en absolut höjdpunkt. Jag tror att anledningen till framgångarna till stor del går att finna i att de håller stenhårt fast vid sitt koncept. Deras bidrag står alltid med minst en fot fast förankrad i den egna musikaliska traditionen och den andra i samtida och i vissa fall västerländsk musik.

De fortsätter att hålla den linjen när de i år skickar Kenan Doğulu och låten Shake it up shekerim. 34-årige Kenan hör till landets allra mest framgångsrika artister under det senaste decenniet efter ett flertal framgångsrika album. Det senaste, Festival, släppte han förra sommaren, vilket bl.a. innehöll hiten Cakkidi, som han skrev tillsammans med turkiske superstjärnan Sezen Aksu, som han också skrivit sitt eurovisionbidrag tillsammans med.

Shake it up shekerim är en modern danslåt som lär funka på vilket europeiskt dansgolv som helst, samtidigt som man snabbt hör var den har sitt ursprung. Jag tror den är en given finalist och kommer att föra Turkiet till ännu en fin placering i tävlingen, ett intryck som ytterligare förstärks av det faktum att Kenan gjort sig känd som en liveartist. En av årets bästa!

Senaste fem: 2006: semi 8a final 11a 2005: final 13e 2004: final 4a 2003: 1a 2002: 16e

Vinnare: 2003 - Sertab Erener - Every way that I can

Andra bloggar om: , ,
Eurovision Song Contest 2007 - Turkiet Reviewed by Fred on 10:59:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.