Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest - till final

Så, semifinalen är över! Och det är mer än läge för sängen. Men först, en liten sammanfattning:

Det är helt klart en sak att tycka en massa innan man har sett bidragen live och en helt annan när man väl gjort det. Ikväll tyckte jag att främst två bidrag lyfte sig en hel del jämfört med vad jag bedömt tidigare; Ungerns blues (trots busstopskylten) och Sloveniens operapop.

I andra änden fanns ett gäng negativa överraskningar; Cyperns Evridiki kom inte alls tills sin rätt, danska DQ var stel och osäker, främst i början, och DJ Bobos vampyrbidrag kryllade av falska toner.

Till finalen gick (med startnummer i finalen):

3. Vitryssland - Koldun - Work your magic
6. Makedonien - Karolina Goceva - Mojot svet (My world)
7. Slovenien - Alenka Gotar - Cvet z juga
8. Ungern - Magdi Rúzsa - Unsubstantial blues
11. Georgien - Sopho - Visionary dream
14.
Lettland - bonaparti.lv - Questa notte
17.
Serbien - Marija Šerifovic - Molitva
21.
Bulgarien - Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov - Water
22.
Turkiet - Kenan Doğulu - Shake it up shekerim
24.
Moldavien - Natalia Barbu - Fight

Vilket innebär att jag tippade sex av tio rätt. Men också att bara Lettland av de bidrag jag inte alls gillade gick vidare. Så på det hela taget får jag väl vara nöjd trots att Cyperns Evridiki, Danmarks DQ och kanske framför allt, Andorras Anonymous inte gick till final.

Sopho tog Georgien till final vid deras debut, och hon fick startnumret före the Ark i finalen. Makedonien tog sig till final via semifinal för fjärde gången i rad och Vitryssland, Slovenien och Bulgarien klarade det för första gången.

Inget nordiskt bidrag tog sig till final. Kanske positivt för Sverige, som nu kanske kan hoppas på höga poäng från våra grannländer eftersom enda nordiska konkurrent om deras poäng blir Finland.

En annan konsekvens blir att årets final får en väldig östdominans eftersom inget västeuropeiskt land tog sig vidare från semin. Bara sju länder från vad som vanligtvis räknas till Västeuropa (The Big Four, Sverige, Irland och Finland) återfinns i finalen, mot 17 från öst. Ska bli intressant att se vilka reaktioner det kommer att väcka. För min del tycker jag att östländernas bidrag över lag håller en högre kvalitet, vilket också helt rättvist avspeglas i resultatlistan, även om flera länder i öst också har fördelar av ett stort antal grannländer och/eller diaspora.

Andra bloggar om:
Eurovision Song Contest - till final Reviewed by Fred on 23:44:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.