Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Silly season börjar bli het!

Vi befinner oss ju ännu i Eurovision Song Contests och Melodifestivalens silly season, men det börjar så smått att röra på sig inför nästa säsong. Funderar du på att skicka in ett bidrag till Melodifestivalen 2009 börjar det bli dags att få tummarna ur - om tre veckor är det deadline för inskickade bidrag.

Dessutom har SVT signalerat om nyheter inför nästa års tävling nu i veckan. I ett pressmeddelande får vi veta att fyra förändringar kommer att genomföras för att maximera underhållningen i tv-rutan:

- Succékonceptet från de senaste årens omgångar av Andra Chansen tas nu till deltävlingarna. De fyra låtar som får flest röster i första röstningsomgången möts i ett cupspel om två platser i finalen. De förlorande bidragen går till Andra Chansen. Förslaget har mött protester från artisthåll, där man menar att upplägget sätter för hög press på artisterna. Det må så vara - men ur underhållningssynpunkt lär det vara ett smart drag. För att inte tala om kassaklirret för inringda röster.

- Åtta personer tillåts på scenen, i stället för de tidigare sex. I Eurovision Song Contest kommer dock fortfarande sex personer att gälla. Konsekvensen blir att en svensk vinnare med sju eller åtta personer på scenen tvingas plocka bort folk till den europeiska finalen. Vi riskerar därmed ett vingklippt bidrag - om man inte lyckas vässa numret på annat sätt. En utmaning som kan ses som positiv. De senaste åren har det diskuterats om det har varit till nackdel för Sverige att våra finalframföranden varit nära nog identiska med de som tog hem den svenska uttagningen. Som bonus får vi dessutom se ytterligare 31 bidrag som kan uttnyttja ytterligare två personer vardera på scenen. Här överväger definitivt fördelarna!

- Förinspelad körsång på musikbakgrunden tillåts, vilket borgar för möjligheter till maffiga körarrangemang och, ve och fasa, fotbolls- och barnkörer.

- En internationell jury får välja ut ett elfte finalbidrag bland de som inte valts att gå vidare av folket. Juryn går dessutom in och blir en tolfte distriktsjurygrupp i finalen. En förändring som får ses som symbolisk och som en påminnelse till tittarna om att vi väljer ett bidrag för en europeisk publik. Hur intressant den här förändringen blir kommer dessutom att till stor del vara beroende av vilka som kommer att ingå i juryn. Skillnaden i underhållningsvärde mellan t.ex. Dana International och en random belgisk tvproducent i en sådan jury är... ja, du fattar.

Media: SVT, Aftonbladet 1 2 3, Expressen.
Andra bloggar om: , ,
Silly season börjar bli het! Reviewed by Pierre on 22:51:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.