Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Ukraina

Verka Serduchka - Dancing Lasha Tumbai

Ukraina har en kort men intensiv historia i Eurovision Song Contest bakom sig. Man debuterade så sent som 2003 med Olexandr Ponomaryovs Hasta la vista (skriven av killen med det underbara namnet Tzvika Pik) som hamnade på en blygsam 14eplats. Det blev dock verkligen ett återseende med besked året därpå då Ruslana vann med Wild dances, vilket ledde till att 2005 års final hölls i Kiev.

Återigen skapades rubriker över deras bidrag, eftersom Greenjollys Razom nas bahato hade ett klart politiskt budskap förankrat i den orangea revolutionen. I jämförelse höll förra årets Tina Karol en väldigt låg profil, trots viss uppmärksamhet när hon vann uttagningen hemma med I am your queen men i finalen framförde låten med en helt ny text under titeln Show me your love.

Rubrikerna har sannerligen inte uteblivit i år heller. När 33-årige Andrej Danilko i skepnad av sitt alter ego Verka Serduchka vann den nationella uttagningen lät inte reaktionerna vänta på sig. Trots att hon utsetts genom teleröstning och således var folkets val hölls demonstrationer över hela landet eftersom man menade att hon skulle förstöra landets öhh... goda rykte.

De stora rubrikerna tog dock inte slut där. Man tyckte sig nämligen höra Verka sjunga de ryska orden för Adjö Ryssland i texten, något hon dementerade med förklaringen att hon i själva verket sjöng lasha tumbai, som sades betyda vispgrädde på mongoliska. Vilket de inte gör. För att förtydliga att man inte tar farväl av Ryssland ändrades dock den ursprungliga titeln Danzing till Dancing Lasha Tumbai. Solklart, eller hur?

Jag är ordentligt kluven till den osannolika ukrainska babushkateletubbiens låt. Å ena sidan är det här betydligt mer circus än en låt. Eller ja, det är knappt jag vill räkna den som en låt alls. Å andra sidan vet jag hur den kan få igång ett dansgolv och hur jag reagerar på det, samtidigt som jag i viss mån kan tycka hennes show till ickelåten faktiskt är underhållande. Men inte här! Den nämns som en vinnarkandidat, och har gjort det mer och mer för varje dag vi närmat oss final och jag vill , precis som Christer Björkman, absolut inte se den vinna och göra tävlingen till just circus. Räkna med STOR besvikelse här om den går hela vägen och vinner.

Senaste fem: 2006: semi 7a final 7a 2005: 19e 2004: semi 2a final 1a 2003: 14e 2002: -

Vinnare: 2004:
Ruslana - Wild dances

Andra bloggar om:
, ,
Eurovision Song Contest 2007 - Ukraina Reviewed by Fred on 13:55:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.