Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

Eurovision Song Contest 2007 - Storbritannien

Scooch - Flying the flag (for you)

Med sina fem vinster i Eurovision Song Contest toppar Storbritannien inte listan över vinnare, men de har med bred marginal flest silvermedaljer. Hela femton stycken har det blivit så här långt!

Men det var ett tag sedan. Senaste vinsten kom 1997 då Katrina & the Waves vann en överlägsen seger med Love shine a light, och den senaste andraplatsen året därpå då Imaani blev tvåa på hemmaplan med Where are you.

Sedan dess har man höstat in några av sina sämsta placeringar någonsin, med Jeminis välförtjänta jumboplats utan ett enda poäng 2003 för Cry baby som ett absolut lågvattenmärke.

Scooch bildades första gången 1999 av Natalie Powers, Caroline Barnes, David Ducasse och Russ Spencer efter auditions inför legenderna Mike Stock och Matt Aitken i deras jakt på en sjungande och dansande popgrupp. Under det kommande året släpptes fyra singlar, varav tre tog sig in på Englandslistans topp 20. Mest framgångsrik blev More than I needed to know som nådde en femteplats innan de splittrades samma år.

I år återbildades de igen, i syfte att tävla och vinna i den brittiska uttagningen till Eurovision Song Contest, Making your mind up. Och vann gjorde de, trots att Terry Wogan när det blev dags att annonsera vinnaren läste upp fel namn och sade att tvåan Cyndi vunnit.

Sedan dess har deras låt Flying the flag (for you) hunnit beskyllas för att vara ett plagiat av vår svenska technopopdrottning Pandoras låt No regrets. De friades dock av EBU, trots vissa likheter mellan refrängerna i låtarna.

Låten är en glad europopbagatell med ett flygplanstema som gimmick, med Scooch klädda i flygvärdinneuniformer och med lagom dirty insinuationer som Would you like something to suck on for landing, sir? Den har råsågats i recension efter recension inför tävlingen, t.ex. i tv's förhandsvisningsprogram med huvudargumentet att låten är ovärdig ett föregångsland inom musik som Storbritannien.

Snacka om ökenargument. Scooch gör inga anspråk på att förändra världen. De vill underhålla. Jag kan dessutom min popkultur tillräckligt väl för att veta att lättviktig pop knappast är främmande för britterna. Ännu idag 2007. Det är sant att Scooch inte tillhör gräddan av brittisk popkultur, men hur många länder kan skryta med att de skickar det skiktet av sitt musikliv till tävlingen?

Mina invändningar handlar istället om att Scoochmedlemmarnas röster sviktar rejält live. Jag tycker att både låten och dess tillhörande gimmick är rätt kul och tror att de åtminstone undviker resultatlistans absoluta botten i år om bara rösterna håller. Kan de prestera på topp kan de nå ännu högre.

Senaste fem: 2006: 19e 2005: 22a 2004: 16e 2003: 26e 2002: 3a

Vinnare: Fem gånger - 1967, 1969, 1976, 1981 och 1997

Andra bloggar om: , ,
Eurovision Song Contest 2007 - Storbritannien Reviewed by Fred on 15:29:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.