Top Ad unit 728 × 90

Senaste nytt

recent
no

En titt på Island

Årets maratonprocedur för att välja låt till Eurovision Song Contest 2008 står Island för. De var nämligen först av alla länder att kicka igång sina uttagningar, redan i början av oktober. Trots det återstår fyra semifinaler då ytterligare fyra låtar, en i varje semi, ska elimineras innan man är framme vid finalen för Söngvakeppni Sjónvarpsins den 23 februari.

Eftersom den första går av stapeln nu ikväll tänkte jag att det är dags att titta lite närmare på de tolv låtar som ännu är kvar i tävlingen.

Semifinal I - 19 januari

1. Páll Rósinkrans
- Gef mér von (Guðmundur Jónsson)
Med blicken stadigt fäst på textprompten framförde Páll den här midtempoballaden uppbackad av en gospelkör i den allra första uttagningen i oktober. Sympatisk men trist låt.

2. Magni Ásgeirsson - Nuna veit ég (Hafdís Huld Þrastardóttir)
Sjöngs som en duett med Birgitta Haukdal när den vann den nionde uttagningen, men i semifinalen kommer den att framföras av Magni själv eftersom Birgitta är upptagen på annat håll. Nämns som en tänkbar vinnare, men det beror nog mer på Magnis popularitet på Island än på låten, som är en behaglig men rätt platt ballad.

3. Ína Valgerður Pétursdóttir, Seth Sharp og Berglind Ósk Guðgeirsdóttir - Lullaby to peace (Magnús Þór Sigmundsson)
Från midtempoballad via en ballad till en vaggvisa. Man frågar sig lite hur man tänkte när man pusslade ihop det här startfältet. I vilken av de andra semifinalerna som helst hade låten stuckit ut, men den gör det inte här. Som vaggvisa fyller den sitt syfte, redan halvvägs in i låten börjar man känna sig sugen på en lur, men frågan är vad en sådan gör i den här tävlingen.

Analys: Av de tre känns Magnis låt som den enda som borde kunna få tillåtelse att delta i en final, men om jag bara får plocka bort en så får det bli Páll, oavsett om han nu hunnit lära sig texten eller inte.

Semifinal II - 26 januari

1. Bjartur Guðjónsson - The girl in the golden dress (Andrea Gylfadóttir)
Lite soft 70-talsdiscokänsla i en låt som förmodligen hade kunnat låta en bra bit bättre om Bjartur hade kunnat sjunga. Nu verkar han ju inte alls kunna det, så man sitter istället och vrider sig av skam å hans vägnar, ungefär som under Idols inledande uttagningar. Undrar hur låtarna han tävlade mot i förra omgången lät?

2. Davíð Þorsteinn Olgeirsson
- In your dreams (Davíð Þorsteinn Olgeirsson)
Jag hinner associera till både the Beatles, Mika och the Beach Boys innan de tre minuterna har passerat. Stora namn, sämre förebilder kan man sannerligen ha, men In your dreams är bara ett svagt eko av dem, och de många associationerna säger nog mer om låtens brist på egen identitet än om dess eventuella storhet.

3. Baggalútur
- Hvað var það sem þú sást í honum? (Magnús Eiríksson)
Countryballad på isländska med ett helt gäng kobåjsare i full mundering, varav en spelande på en sopkvast? Tack, jag tror jag avstår.

Analys: Om inte Bjartur mirakulöst hunnit lära sig sjunga sedan i november ska han inte vara kvar i tävlingen efter den här omgången. Om undrens tid mot alla odds visar sig inte vara förbi ryker istället kobojsarna.

Semifinal III - 2 februari

1. Hrund Ósk Árnadóttir & Pálmi Gunnarsson - Leigubílar (Magnús Eiríksson)
Pálmi var medlem i Icy som representerade Island när de deltog för första gången 1986 med låten Gledibankinn skriven av Magnús Eiríksson som också gjort den här. Låten? Hmm... nån jazzig rocklåt va? Har redan glömt...

2. Eurobandið - Fullkomið líf (Örlygur Smári)
Här börjar det likna något! Fullkomið líf är en upptempo dansant poplåt som är så där trying-too-hard-eurovisionbra och ett framträdande komplett med glitterregn på slutet. Utan tvekan min favorit till att bli vinnare på Island i år! Keyboardisten är för övrigt Grétar Örvarsson, ena halvan av Stjórnin som gav Island en fjärdeplats 1990 med Eitt lag enn och som dessutom var med och skrev Nei eða já som Heart2heart förde till sjundeplatsen två år senare.

3. Dr. Spock
- Hvar ertu nú? (Dr. Gunni)
Dr Spock gick vidare från andra chansen med den här helt osannolikt schizofrena låten där doktorn själv, iförd gula handskar, först sjunger ett soft parti som sedan varvas med att hans partner på scenen, en mupp iförd en riktig eurovisionoutfit, skriker Skepp ohoj till hardcore gitarrmangel. Så fantastiskt dåligt att det faktiskt blir riktigt underhållande.

Analys: Eurobandið solklart vidare, sedan blir det värre, men jag ser nog trots allt hellre Dr Spocks show till ickelåt i finalen än den anonyma legobilslåten. Är det något islänningarna behöver i år så är det något som bryter av mot alla trötta ballader.

Semifinal IV - 9 februari

1. Mercedes Club - Ho, ho, ho we say hey, hey, hey (Barði Jóhannsson)
Hmm... det här är en parodi va..? Varenda klyscha i den tyska eurotechnogenrén inklämda på tre minuter. Här finns givetvis den hjärndöda texten, en styck snubbe som lyssnat alldeles för mycket på Scooter som studsar runt jämfota i bar överkropp utropande Hardcoooore och Let me see you sweat , en brud som får stå för sången och inte minst två välbyggda och välinoljade trumslagarpojkar med nollställda ansiktuttryck. Rätt underhållande faktiskt, men bra?

2. Ragnheiður Gröndal
- Don't wake me up (Margrét Kristín Sigurðardóttir)
Ragnheiður ser väldigt eurovisionish ut i den här positiva jazz/bluesiga låten som låter som något hämtat ur en musikal från 30-talet. Ingen vinnare kanske, men ändå en av fältets bättre låtar faktiskt.

3. Haffi Haff - The wiggle wiggle song (Svala Björgvinsdóttir)
Starkaste semin avslutas av en rak, enformig och därmed ointressant danslåt framförd av Haffi Haff som gjorde scendebut i sin semifinal.

Analys: Ingen tvekan, här borde det bli Haffi Haff som får slingra sig ut ur tävlingen.

Sammanfattningsvis har Island haft en alldeles för lång uttagning den här gången, med alldeles för mycket utfyllnad i form av sömniga ballader och helt omöjliga bidrag. Jag ser tre möjliga vinnare. Magni och Birgittas(?) ballad, Mercedes Clubs eurotechnoparodi (men helst inte) eller den enda låten som skulle kunna rädda en anständig placering för Island i år - Eurobandið och deras Fullkomið líf:

Andra bloggar om: , ,
En titt på Island Reviewed by Pierre on 12:13:00 Rating: 5

Inga kommentarer:

All Rights Reserved by Pierre's Schlager © 2014 - 2015
Powered By Blogger

Kontaktformulär

Namn

E-post *

Meddelande *

Använder Blogger.